17/11
Vila na sile: Odvážny experiment v oblasti bývania!

Vila na sile: Odvážny experiment v oblasti bývania!

17. listopadu 2013 v 14.45 , Slávne domy a vily

Sponzorované odkazy

Jeden z najodvážnejších architektonických experimentov nového milénia, aj tak by sa dal jednou vetou zhodnotiť projekt takzvanej Vily na sile. Táto jedna z najznámejších stavieb českej architektúry nového tisícročia vznikla na hranici historického centra hanáckej metropoly Olomouc v rokoch 2004–2007, doslova vyrástla vo výške 25 metrov na objekte obilného sila z roku 1941.

Smelý plán

Pôvodnému účelu však celý objekt dlhé desaťročia neslúžil, pretože bol po zničujúcom požiari výrazne poškodený. Až na prelome tisícročia vznikol v hlavách manželov Králíkovcov smelý plán na premenu pôvodne priemyselného objektu v netradičné, ale luxusné rodinné sídlo. Realizáciou svojho zámeru Králíkovi poverili dvojicu uznávaných olomouckých architektov v zložení Tomáš Pejpek a Szymon Rozwałka. Tí sa úlohy zhostili s vervou sebe vlastnou, aj keď si dobre uvedomovali obtiažnosť celého zámeru. „Zadaním projektu bola adaptácia budov obilného sila na funkciu úplne novú a "nevhodnú“. Teda zásah nielen do existujúceho objektu, ale aj do mesta a jeho pamäti," spomína na prvé krôčiky pri realizácii Rozwałka.

Slovo dalo slovo a v rokoch 2005–2007 vyrástol nad Olomoucom architektonický skvost s obytnou plochou 320 m², ktorý v roku 2007 dostal prvú cenu v súťaži Grand Prix architektov. Celý objekt Vily na sile je rozdelený do troch sekcií, pričom všetky sú spojené medzi sebou a s okolitým svetom výťahom. Jeho prvá zastávka je na streche budovy, ktorá bola k silu pristavená a kedysi slúžila ako miesto, kde sa sušilo obilie. Momentálne sa na jej vrchole nachádza masážny bazén, kde majú obyvatelia domu vďaka absolútnej izolácii od okolitého sveta ničím nerušené súkromie.

Vstupujeme…

Ďalšia zastávka výťahu už obyvateľov domu i potenciálnych návštevníkov privádza do obytných priestorov, ktorým dominuje majestátna obývacia izba spojená s kuchyňou aj jedálňou. Zdanie nekonečného priestoru len zvýrazňujú štyri a pol metra vysoké stropy, ku ktorým sa vypína obria drevená knižnica, ktorá celému priestoru dodáva na aristokratičnosti. Zaujímavo sú riešené okná, ktoré sa nachádzajú v rôznej výške podľa toho, koľko svetla priestor nachádzajúci sa pred nimi vyžaduje.

V poslednom poschodí sa nachádzajú detské izby, ktoré sú riešené na dvoch úrovniach, pričom na vyššej z nich sa nachádzajú postele pripomínajúce svojím charakterom a umiestnením vtáčie hniezda. Na rovnakom poschodí sa nachádza aj spálňa rodičov s vlastnou kúpeľňou, z ktorej sa ponúka úchvatný výhľad na Olomouc a priľahlé okolie. Z hľadiska celkového poňatia interiéru je pre Vilu na sile typická jednoduchosť a triezvosť, ale v žiadnom prípade nie chlad. O príjemnú, teplú a láskyplnú rodinnú atmosféru sa stará predovšetkým drevo, z ktorého je vyrobená o. i. už raz spomínaná knižnica alebo obrí masívny stôl. V interiéri však nájdeme aj šedú alebo zelenú farbu (kuchynská linka).

Vila ako radikálne gesto

O tom, že sa projekt Vily na sile naozaj vydaril, nemôže byť s odstupom rokov pochýb. Zaujímavé sú však ingrediencie, ktoré podľa jedného z dvojice hlavných architektov k úspechu stavby viedli: „Keď meníme, tak meníme. Radikálnosť tohto gesta je asi jediným dôvodom, prečo – aj cez zmeny, ku ktorým došlo počas realizácie – projekt stále "funguje“. V architektúre máme totiž radi rozhodné gestá, strety, nedôslednosti, citáty – napr. kvetináče v záhrade (bohužiaľ nerealizovanej) mali byť kópiou existujúcich výsypiek sila, "napísal vo svojom hodnotení stavby Rozwałka.

Vila na sile rozhodne stojí za pozretie a nadchne každého, nielen milovníka modernej architektúry. Ak sa teda chystáte v dohľadnej dobe do Olomouca, nezabudnite si zájsť na Tržnicu, odkiaľ sa vám otvorí výhľad na obrie silo s bielym objektom vily manželov Králíkovcov na vrchole.

Foto: Michal Maňas, Wikimedia

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS