21/11
Kreslo v tvare ruky

Kreslo v tvare ruky

21. listopadu 2013 v 07.15 , Kreslá a sedacie súpravy

Sponzorované odkazy

Kam až môže pokročiť dizajn nábytku? Aj tvar ruky môže symbolizovať ohromnú dávku inšpirácie pre nespočetné množstvo kreatívcov, ktorí sa snažia štylizovať kreslá tak, aby pripomínali roztvorenú ľudskú dlaň. Treba podotknúť, že sa to netýka striktne kresiel, ale aj pohovky sa s týmto zmyslom vytvárajú, avšak ich prevedenie nie je v porovnaní s kreslami tak verné ozajstnej ľudskej ruke. Prečo sa týmto dizajnom niekto zaoberá? Na začiatku stála idea z amerických televíznych šou, v ktorých sa často objavujú kreslá, ktoré vyzerajú ako ľudská dlaň. Išlo predovšetkým o psychologický efekt, keď si človek sediaci v tomto kresle pripadá vo vzťahu k moderátorovi doslova ako v hrsti.

Klasické kreslá

Prvou kategóriou, v ktorej sa môžete s týmito atypickými tvarmi stretnúť, sú klasické kreslá, či pohovky, ktoré možno použiť aj v obývacej izbe. Čo sa týka materiálov, ide o štandard. Najčastejšie je to predovšetkým bavlna, ktorá je upravená, aby mala lepšie praktické vlastnosti. Charakteristické sú tieto modely svojou farebnosťou. Nikdy neočakávajte konzervatívne odtiene hnedej, či šedej. Kreslá v tvare ruky sú určené predovšetkým pre odvážnejších zákazníkov, ktorí sa neboja experimentovať s farbami, takže sa najčastejšie objavuje červené, žlté, či modré prevedenie. Cena takýchto modelov sa pohybuje na hranici 200 € u kresiel; u pohoviek sa nedá jednoznačne generalizovať. Pre náročnejších zákazníkov ponúkajú niektoré špecializované firmy aj kreslá prevedené v koži, ktoré sú pochopiteľne výrazne drahšie.

Kreslá z plastu

Druhou veľmi rozšírenou možnosťou sú plastická kreslá určené predovšetkým pre záhradné využitie. Všeobecne sa dá povedať, že pre nich platia rovnaké veci, ktoré sme spomenuli u kresiel do obývacích izieb, avšak už na prvý pohľad ich spoznáte vďaka väčšiemu lesku. Na jednej strane im to dodáva oveľa väčšiu ľahostajnosť proti poveternostným vplyvom, takže ich môžete s čistým svedomím sezónne nechať na záhrade, čo by ste si u kožených modelov zaiste nedovolili. Na druhej strane nie je plast tak kvalitný a estetický materiál, takže je pri jeho výbere nesmierne dôležité zohľadniť spoľahlivosť výrobcu, aby kreslo behom pár dní samé neprasklo.

zdroj: http://www.sawitfirst.co.uk/, http://images.google.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS