24/1
Farma na okne?  Môžete ju mať hneď!

Farma na okne? Môžete ju mať hneď!

24. ledna 2014 v 06.45 , Bytové doplnky , Byty , Domy

Sponzorované odkazy

Žijete v byte, ale chceli by ste vedľa seba mať veľa zelene? Nedostáva sa vám dostatok miesta na kvetináče a hrantíky? Žiadny problém! Vaše riešenie sa volá Windowfarm (v preklade okenná farma)! O čo ide?

Windowfarm je hydroponický mestský záhradný systém, ktorý bol pomerne nedávno vyvinutý istou Britta Riley, ktorá prišla so zaujímavým nápadom, ako urobiť z obyčajného okna v mestskom byte zelenú záhradu!

Podstata Windowfarm je jednoduchá. Pestujete rastliny pomocou tzv. hydropónie (pestovanie rastlín bez pôdy v žživnom roztoku) tak, žže ich necháte rásť na prírodnom svetle, v izbovej teplote a v tzv. tekutej pôde (teda vo vode)…

Rastliny doma, Autor: Andrew PlumbRastliny doma, Autor: Andrew Plumb

Ako Windowfarm funguje

V spodnej časti vertikálne situovaného Windowfarm sa nachádza rezervoár vody (väčšinou obsahujúci špeciálne živiny), z ktorého je pomocou malého čerpadla voda prenášaná do vrchnej časti celého vertikálneho hydroponického systému, odkiaľ steká priamo do kvetináča s prvou rastlinou.

Voda a živiny, ktoré nie sú touto prvou rastlinou v poradí absorbované, sa následne dostávajú k ďalšej rastline a takto pokračujú znovu až do spodného poschodia celého vertikálneho systému, odkiaľ sa vracajú do rezervoáru a sú okamžite znovu využité v rámci ďalšieho cyklu.

Výhody pestovania rastlín pomocou Windowfarm

Odhliadnuc od neoddiskutovateľnej úspory miesta v mestskom byte, kde nie je priestor pre pestovanie rastlín, nesmieme zabudnúť predovšetkým na podstatu hydropónie. Kým rastliny pestované priamo v pôde majú tendenciu rásť vertikálne (silné korene), rastliny pestované hydroponicky majú tú vlastnosť, že expandujú nie vertikálne, ale horizontálne. To pre všetkých „mestských farmárov“ znamená výrazné ušetrenie priestoru a väčšiu úrodu čerstvej zeleniny a byliniek po celý kalendárny rok, bez ohľadu na vonkajšiu klímu…

Veľkou výhodou Windowfarm je tiež prakticky neobmedzená možnosť experimentovania s tvarmi, farbami, typmi pestovaných rastlín a počtom poschodí v celom vertikálnom systéme. Pri troche fantázie a snahy sa tak Windofarm môžu stať nielen skvelým miestom pre pestovanie rastlín, ale aj zaujímavým doplnkom každého interiéru.

Foam Farma so všetkým, Autor: FoamFarma so všetkým, Autor: Foam

Cena je tiež veľmi priaznivá

A koľko vás interiérová vychytávka menom Windowfarms bude stáť? Ak ste domáci majstri a nebudete si objednávať hotové Windowfarm, potom takmer nič. Budete potrebovať iba vhodnú konštrukciu, kvetináče, zásobník na vodu a hadičku pre rozvod vody.

Jedinou skutočnou investíciou potom bude malé vzduchové čerpadlo, ktoré sa bude starať o cirkuláciu vody. To vám rozhodne investíciu nezdvihne, pretože náklady na prevádzku čerpadla s výkonom 3 wattov vám bude stačiť niekoľko desiatok centov ročne.

Úvodné foto: Foam

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS