6/2
Kuchyňa plná farieb

Kuchyňa plná farieb

6. února 2014 v 07.30 , Design , Kuchyne , Nábytok

Sponzorované odkazy

Iste ste videli nepreberné množstvo kuchýň, ktoré sa Vám zdali mdlé, nezaujímavé, obyčajné. Nemusí to tak byť. Nemali by ste sa báť ani pestrých farieb. Je tomu naozaj tak – kuchyne nemusia byť len sivou myškou, čakajúce na to, až do nej vstúpime a niečo uvaríme či zjeme a hneď z nej zase rýchlo vyjdeme. Takto sa správame možno preto, že sa nám naše kuchyne vlastne ani nepáčia. Zdajú sa nám nudné. Prečo to nenapraviť?

Farby v kuchyni

Napríklad taká modrá farba údajne potláča chuť do jedla. Ak by to s tým znižovaním chuťou do jedla bola pravda, možno by nebolo na škodu využiť tento fakt pri diéte. Takže ak potrebujete zhodiť pár kíl, vymaľujte si kuchyňu na modro a do leta budete opäť štíhli ako prútik. Má ešte aj inú funkciu. Zväčšuje priestor. Navyše, veľmi dobre vyzerá.

Kuchyňa v modrej farbe, zdroj: ChalonHandmade.comKuchyňa v modrej farbe, zdroj: ChalonHandmade.com

Naopak červená farba zvyšuje chuť k jedlu a priestor opticky zmenšuje. V zásade ide o to, aby sme to so žiadnou farbou neprehnali a použili ju naozaj citlivo a zodpovedne.

Kuchyňa v červenej farbe, zdroj: sarahackerman.comKuchyňa v červenej farbe, zdroj: sarahackerman.com

Farebné skrinky

Jedným zo spôsobov, ako sa do danej farby dostať, sú farebné kuchynské skrinky. Ani u nás to nie je nič prevratné a nové. Nakoniec, farebnými skrinkami sa v minulosti mohla pochváliť nejedna kuchyňa trochu zámožnejšej socialistickej rodiny. Lenže problém bol v tom, že išlo len o jednu farbu, a to o červenú. Väčšinou samozrejme v kombinácii s modrou, ktorá efekt červenej zjemňovala. A potom, že nám v našich kuchyniach vždy chutilo.

Takéto kuchyne už však vyšli z módy, sú naozaj skôr archaického konceptu. Nejde tu však ani tak o ich farebnosť, ale skôr o dizajnové a materiálové stvárnenie. Dnešné farebné kuchynské skrinky pôsobia podstatne modernejšie. Človek by mal vždy kráčať s dobou.

Kuchyňa v čiernej farbe s doplnkami, zdroj: manuelferrante.comKuchyňa v čiernej farbe s doplnkami, zdroj: manuelferrante.com

Samozrejme nejde o to, aby ste mali každú skrinku v kuchyni v inej farbe. To by potom vyzeralo ako v tureckom bazári. Vždy by malo ísť aj o istú rovnováhu, vyváženie výrazných farieb s menej výraznými. Jednoducho tak, aby sme dosiahli cielenej harmónie.

Najlepšie bude, keď si uvedieme pár príkladov. Predstavte si kuchynskú linku v sýto zelenej trávovej farbe spolu s kuchynským ostrovom. Vrchné skrinky sú ale biele a sýtosť zelenej vyvažuje aj oceľovo šedý digestor a chladnička. Alebo niečo podobné, len v bordovej farbe, s tým rozdielom, že biele nie sú len vrchné skrinky, ale aj vrchná časť linky.

Samozrejme, pridať môžete aj ďalšie farby. Skvele by napríklad vyzeralo striedanie bledomodrých, béžových, zelených a tmavohnedých skriniek. Jednoducho, máte voľnú ruku, a preto si kuchyňu spríjemnite. Ide predsa o to, aby ste si v nej vychutnali príjemné chvíle, a nie aby ste v nej strávili len niekoľko minút a hneď zasa utekali preč. Nebojte sa farieb a tvorte podľa svojho gusta.

Kuchynské skrinky v modrej farbe, zdroj: LivClark.comKuchynské skrinky v modrej farbe, zdroj: LivClark.com

Úvodný obrázok zdroj:sarahac­kerman.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS