25/2
Jedálenské taniere - moderna aj klasika

Jedálenské taniere - moderna aj klasika

25. února 2014 v 07.15 , Kuchyne , Riad

Sponzorované odkazy

Ak nesúhlasíte s pravdivosťou otrepaného príslovia, že jeme aj očami, môžete túto kapitolu stolovania rovno pustiť z hlavy. Nechcem nijako podceňovať vaše kulinárske schopnosti, ale vhodne zvolený tanier, či už moderný sklenený, či klasický porcelánový po babičke, môže posunúť pôžitok z jedla ešte o niekoľko stupňov vyššie.

História jedálenských tanierov

Trocha histórie neuškodí. Skôr labužníci pochopiteľne nevyužívali pri stolovaní sklenené podnosy alebo iné moderné výdobytky, ale už od 13. storočia, kedy sa porcelán zásluhou Marca Pola dostal do Európy, sa stala práve táto vypálená keramická hmota synonymom pre taniere, šálky, misy, misky a pod. Hlavne v ČR je spracovanie kaolínu ako základnej zložky a následná výroba porcelánu opradená mnohými tradíciami. Slavkov a Klášterec nad Ohří sa dokonca môžu pochváliť najstaršími porcelánkami v českých krajinách, ktoré boli založené na prelome storočí 18. a 19. Práve rozsiahle ložiská kaolínu lokalizovali tento priemysel na severozápad ČR.

Avšak čas pokročil a honosné porcelánové súpravy sa obvykle nachádzajú skôr vo vitrínach ako symbolické dedičstvo po prarodičoch. Stále by sme sa však mali držať zavedených pravidiel, pretože aj voľba jedálenských tanierov má svoj poriadok. Základný systém hovorí hneď o štyroch typoch: hlboký tanier na polievku; plytký tanier na hlavný chod; tanierik na dezert a menší tanierik, tzv. podšálka pod hrnček na čaj alebo kávu.

Pochopiteľne v bežnej domácnosti nepotrebujete presne rozlišovať a vystačíte si s prvými dvoma typmi. Avšak v prípade, že napríklad pozvete na návštevu nadriadeného, je dobré si taniere presne pripraviť už kvôli profesionálnemu dojmu. V reštauráciách sa môžete stretnúť aj so špeciálnym jedálenským tanierom na pizzu, ktorého priemer sa pochopiteľne odvíja od veľkosti porcie.

Nerezové taniere radšej nie

Dobrý dojem však nemusíte urobiť len dokonalým servisom, ale tiež taniermi z moderných materiálov, ktorých dnešný trh ponúka slušný rad. Ihneď na úvod upozorňujem, že napríklad nerez je aj cez všetky výhody tohto materiálu veľmi neestetický. Používa sa iba v reštauráciách a vždy s pokrievkou. Keď preskočím už spomínaný porcelán, tak si stále väčšiu obľubu získava sklo. Je praktické, môže sa použiť v mikrovlnke a dajú sa zohnať aj pomerne originálne a po stránke dizajnu pekné tvary. Ak stretnete v supermarkete jedálenský tanier z plastu, tak aj cez jeho lákavú cenu radšej pokračujte ďalej. Jeho kúpu by som odporúčal snáď len v prípade, že máte doma malé dieťa, inak je to na jedálenský stôl priamo odstrašujúci materiál.

Dizajnéri a aj veľkoobchodní výrobcovia čoraz viac experimentujú aj s tvarmi a farbou, čo môže byť tiež veľký prínos do vašej kuchyne. Jedlo na čiernom, alebo naopak na priehľadnom „pozadí“ bude pôsobiť úplne odlišne. Aj klasický porcelánový tanier môže byť hranatý alebo oválny s motívom zelených kvetín. Hlavne sklenené jedálenské taniere upúšťajú od opozeraných guľatých tvarov a prechádzajú k ostrým hranám a ľahkým asymetriám hlavne v prípade podnosov na múčnik. Pri výbere zafajčeného skla s výraznými farebnými prvkami nemôžete urobiť chybu.

Aj cez tieto tipy, ktorými som vám chcel v skratke priblížiť smer a vývoj moderného dizajnu v oblasti jedálenských tanierov, sa vždy držte hlavne toho, čo sa vám páči. Pri jedle musíte byť spokojní a nikdy nepodľahnite trendom natoľko, aby ste azda jedli „v kŕči“ , ale z moderného a drahého taniera. Jednoducho povedané, berte, čo sa vám páči, ale plasty a nerez vynechajte.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS