26/5
Pravidlá zimnej záhrady

Pravidlá zimnej záhrady

26. května 2014 v 07.00 , Architekti , Domy , Záhradný nábytok

Sponzorované odkazy

O krásnej zimnej záhrade sníva nejeden z nás. No nie každý presne vie, ako by mala vyzerať a aké podmienky spĺňať, aby bola skutočnou perlou Vášho domova. Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko pravidiel, ktorými je dobré sa v tomto prípade riadiť.

Dôraz na estetiku

Ak by sme mali technicky definovať, čo vlastne zimná záhrada v architektonickom zmysle je, tak ide o presklenú konštrukciu pripojenú k nejakej budove, väčšinou k rodinnému domu. A hneď tu sa dostávame k prvému pravidlu. Toto spojenie s rodinným domom musí vyznieť vhodne a esteticky. Ide teda o zakomponovanie zimnej záhrady do „materskej“ stavby, takže zimnú záhradu prispôsobujeme rodinnému domu a nie naopak.

Zimná záhrada, zdroj: espring4224/flickr.comZimná záhrada, zdroj: espring4224/flickr.com

4 funkcie

Zimná záhrada by mala spĺňať 4 základné funkcie. Prvú z nich sme už načrtli v predchádzajúcom odseku, keď sme hovorili o potrebe estetického začlenenia. Ide hlavne o estetickú funkciu, účelom ktorej je zatraktívniť náš obytný priestor. Druhá funkcia je obytného rázu. Máme pod ňou na mysli zvýšenie komfortu bývania v našom domove. Tretia funkcia úzko súvisí s druhou. Skrýva sa pod ňou rozšírenie nášho obytného priestoru. A štvrtá funkcia? Nuž ide o to, že vďaka zimnej záhrade sa dostávame bližšie k prírode. Má tak aj funkciu aproximácie človeka s prírodou.

Zimná záhrada, zdroj: AaronSauer/flickr.comZimná záhrada, zdroj: AaronSauer/flickr.com

Obytný priestor alebo skleník?

Zimná záhrada sa väčšinou koncipuje dvoma spôsobmi: buď ako predĺžený priestor Vášho domu, kde sa samozrejme nachádza aj niekoľko zástupcov rastlinnej ríše, alebo ako skutočná záhrada či skleník, kde dominujú rastliny všetkých možných druhov. Ak by ste sa skôr prikláňali k prvej verzii, potom by ste mali dbať na to, aby zasklené strešné plochy neboli príliš veľké, a to z dôvodu udržania stabilnej a príjemnej teploty pre chvíľky relaxovania. Taktiež by malo ísť nielen o kvalitné izolačné sklá, ale aj o kvalitnú izoláciu obvodových stien.

Zimná záhrada, zdroj: MarkPowell/flickr.comZimná záhrada, zdroj: MarkPowell/flickr.com

Naopak pri koncepcii zimnej záhrady ako skleníka je potrebné ju zrealizovať s veľkými presklenými plochami, aby rastliny mali čo najviac prirodzeného svetla aj v zimnom období. Tiež by ste mali zabezpečiť rastlinám nad nimi dostatočne veľký prázdny vzduchový priestor. V tomto prípade je lepšie mať strechu s menším sklom.

Zimná záhrada, zdroj: TonyAlter/flickr.comZimná záhrada, zdroj: TonyAlter/flickr.com

Zakotvenie zimnej záhrady

Keď sa na zimnú záhradu pozrieme z konštrukčného hľadiska, vnímame ju vlastne ako samonosnú konštrukciu. Jej realizácia však závisí od toho, do akého priestoru by ste ju chceli včleniť. Za zimnú záhradu sa totiž dá považovať napríklad aj presklený balkón alebo lodžia. Bežnejšie je však vybudovaná ako súčasť rodinného domu. V takom prípade sa jej spodná časť ukotví v betónovom základe. Vrchná časť konštrukcie sa zase pripevní k priľahlej stene.

Úvodný obrázok zdroj: TonyAlter/flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS