13/7
Rámy na obrazy

Rámy na obrazy

13. července 2014 v 07.00 , Bytové doplnky

Sponzorované odkazy

Obrazy, malé obrázky a fotky robia naše domácnosti útulné a obývané. Holé steny síce nesú prvky moderného minimalizmu, ale nič sa nemá preháňať, a tak sa takmer žiadna izba nezaobíde bez drobnej dekorácie v podobe obrázku. Klasické obrazy na nejaký čas síce zatienil trend samolepiacich tapiet a obrazov z Ikei (teda prevažne obrazov bez rámu), ale dnes už sa zase radi obzrieme po peknom obraze v ráme, obzvlášť v ráme ozdobnom.

Je pondelkové ráno a ja vyrážam obhliadnuť ponuku rámov na obrazy v kamenných obchodoch i veľkých obchodných centrách. Začínam v papiernictve, kde majú už vo výklade ponuku rámovanie obrazov. Vyzerá to, že typov rámov je pomerne dosť, ale laxný a neprofesionálny prístup obsluhy ma núti čoskoro odísť.

Avšak hneď za rohom sa ukrýva rodinná firma rámovanie obrazov s malým pánom za veľkým stolom. V remesle sa očividne vyzná a jeho roztomilý prístup ma ohromuje. Zisťuje, o aký typ rámu mám záujem, o akú veľkosť a prípadne materiál (pretože „moderná doba predsa ponúka aj rámy plastové“ – vysvetľuje mi). Zaujímam sa predovšetkým o zdobený drevený rám v štýle baroka. Pred zadaním zákazky musím poznať presné rozmery a vybrať si podľa vzorkovníka typ, ktorý sa mi páči. Cena sa pohybuje v rozmedzí 8 – 20 € za meter štvorcový a odvíja sa od daného typu rámu. Zhotovenie trvá do týždňa, prípadne do dvoch týždňov (keď nie je daný typ na sklade).

Takýto rám na zákazku vyberáme v prípade, že sa snažíme zakomponovať dokonale do nášho interiéru. Zarámovať si môžeme nechať akýkoľvek obrázok alebo tiež fotku. V prípade atypických rozmerov, je rám na zákazku ideálnym riešením. V niektorých obchodoch a obchodných domoch možno však tiež zakúpiť zaujímavé ozdobné rámy, či už to sú v základe zlaté rámy, alebo drevené rámy.

Obzvlášť ťažko sa zháňa guľatý rám na obrazy. Odporúčam navštíviť bazár s nábytkom a bytovými doplnkami. Ja som v jednom objavila veľký guľatý obraz s nádherným rámom. Cena bola iba 10 € a rám bol úplne zachovalý. Po odstránení pôvodného obrázku nám tak vznikne perfektný rám na nový obraz alebo fotku.

Obrazové rámy dostanete pochopiteľne aj v obchodných centrách. Už hotové alebo výrobu na zákazku nájdete napríklad v Hornbachu. Ponuka je veľká a vyberie si snáď každý. Hneď na prvý pohľad sa mi páči veľmi ozdobný strieborný a zlatý rám. Môže poslúžiť ako zaujímavý dekoračný prvok do moderného interiéru či priamo do obchodného interiéru v zámockom štýle. Zhotovenie opäť do štrnástich dní.

Hotové obrazové rámy si možno objednať aj z pohodlia domova. Krásne zdobené rámy nájdete na stránkach www.nabytok-forliving.cz.

Foto: Thinkstock

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS