20/7
Zútulnite si byt

Zútulnite si byt

20. července 2014 v 07.00 , Bytové doplnky , Bytový textil , Byty , Design , Domy , Kreslá a sedacie súpravy , Kuchyne , Kúpeľne , Nábytok , Obývacie izby , Predsieň , Sklo , Spálne , Stoly a stolíky

Sponzorované odkazy

Premýšľate čím vylepšiť váš bytík? Skúste to jednoducho a efektne – skúste to s farbami doplnkov, stien, a textílií v byte! Aj celkom malá zmena zútulní a zmení celkovo priestor vášho domova.

Chcete si doma urobiť nejakú zmenu? Na trhu a okolo nás je záplava prostriedkov, ktorých nadmiera zahlcuje a my sa občas v tejto záplave strácame. Zo všetkých strán na naše zmysly útočí reklama, a je ťažko si vybrať. Čo s tým?

Pohoda domova

Keď túžite po kľude a pohode svojho domova, po jeho dýchajúcej domáckosti, jednoducho len zmeňte farby doplnkov v izbách. Zrazu bude váš príbytok dýchať úplne novou atmosférou. Vyberajte ale s rozmyslom, aby farby nepôsobili rušivo. Každá z farieb je niečím špecifická a výnimočná.

Čím sú teda špecifické?

Modrá je dobrá

Modrá farba má harmonizujúci účinok a znižuje tepovú frekvenciu. Je farbou pokoja a svojím pôsobením tíši bolesť, ukľudňuje a chladí. Pri nespavosti si nechajte svietiť modrú lampičku. Spôsobí, že zaspíte a budete spať pokojne. Touto farbou je dobré vymaľovať si spálňu a detskú izbu. Naopak určite nie kuchyňu, kde pôsobí negatívne na chuť k jedlu (znižuje ju). Modré prostredie vyvoláva pocity istoty, pokoja a bezpečia.

Modré kúsky priestor upokoja, MagnusFröderberg/Commons.wikimedia.orgModré kúsky priestor upokoja, MagnusFröderberg/Commons.wikimedia.org

Zelená je harmonická

Zelená farba je farbou rovnováhy a dodáva energiu. Pre svoju kombinovateľnosť a celú škálu mnohých odtieňov je považovaná za farbu neutrálnu. Zelená farba v priestore inšpiruje a pôsobí kladne na zmysly, predovšetkým na oči. Osviežuje myseľ a podporuje koncentráciu.

Duchovná fialová

Fialová farba je farbou duchovna, pôsobiaca na vedomie a inšpiráciu. Fialová pomôže pri vypadávaní vlasov, pri depresiách a migrénach. Upokojuje podráždenosť. Bytové doplnky v tejto farbe vám pomôžu tieto pocity potlačiť.

Slnečná žltá

Žltá farba je farbou symbolu slnka a ovplyvňuje pozitívne únavu a intelekt. Stimuluje centrálny nervový systém a podporuje látkovú výmenu v pečeni. Žltá farba je teplá, hrejivá a rozjasňuje myseľ i dušu. Dodáva energiu. V priestore navodzuje pocit sviežosti a pohody. Do spálne ani detskej izby ale vo väčších plochách nie je vhodná, potláča únavu.

Zlatá a zemitá hnedá idú krásne dohromady s červenými doplnkami, Todtanis/Commons.wikimedia.orgZlatá a zemitá hnedá idú krásne dohromady s červenými doplnkami, Todtanis/Commons.wikimedia.org

Kreatívna ružová

Ružová farba v prenikavých a pastelových tónoch máva účinok podobný ako červená, podporuje energiu a kreativitu. Nabáda k pohybu a k akcii.

Pozitívne oranžová

Oranžová farba má v sebe veľmi pozitívny náboj. Je farbou úspechu a radosti. Určite ju nepoužívajte ako farbu do detskej izby, môže potláčať ospalosť. Skôr tam voľte pastelové tóny.

Horúca červená

Červená farba dodáva energiu, aktivizuje nás. Je farbou hrejivou. Pár dekorácií v tejto farbe pôsobí energetickým nábojom v priestore. Na väčšie plochy však nie, pretože pôsobí príliš silno na ľudské zmysly. Aká je vaša obľúbená farba?

Úvodný obrázok: TimCollins/Com­mons.wikimedi­a.org

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS