27/7
Vyberáme postele: päť nápadov na kvalitný spánok

Vyberáme postele: päť nápadov na kvalitný spánok

27. července 2014 v 07.00 , Spálne

Sponzorované odkazy

Chýba vám kvalitný spánok? Zdá sa vám, že keď sa ráno prebudíte, ako by ste ani nespali? Túžite sa prebúdzať svieži a plní energie? Ak chcete skutočne zlepšiť kvalitu spánku a samozrejme aj kvalitu vášho života, poďme sa spoločne pozrieť, ako na to.

Matrace

Medzi hlavným kritériom pre zdravie a hlavne dobrý spánok patrí výber toho najpohodlnejšieho a zdravotne bezchybného matraca. Pri nákupe matraca si musíte dopredu rozmyslieť, na aký účel a komu je matrac určený. Je rozdiel, či budete na matraci spať denne, či len cez víkend na chalupe alebo či kupujete matrac pre menšie dieťa. Samozrejme dôležitú úlohu pri výbere zohrávajú aj financie, ktoré hodláte pri nákupe do kvalitného matraca investovať. Myslite ale na pohodlie a najmä vaše zdravie – na ňom sa šetriť nevypláca.

Rošt

Druhým kritériom pre kvalitný spánok hrá výber roštu. Aby matrac plnil svoj účel na 100%, musí ležať na kvalitnom rošte. Pri zlom výbere sa môže stať, že vás nebude správne podopierať a dôjde k pokriveniu chrbta. Rošty môžete vybrať ako drevené latkové, tak aj lamelové. Optimálna vzdialenosť lát by mala byť cca 4 cm. Opäť musíte rešpektovať fakt, že medzery väčšie ako 6 cm môžu deformovať matrac. Úplne ideálny je polohovací rošt, mechanicky nastaviteľný alebo dokonca rošt s elektromotorom, ktorý umožňuje nadvihnutie hlavy alebo oboje zároveň.

Posteľ

Ďalšou hlavnou úlohou pre pokojný a ničím nerušený spánok hrá veľkosť postele. Určite mi dáte za pravdu, že zaspať na malej a krátkej posteli nie je práve príjemné. Niektorí ľudia sa radi rozvaľujú a užívajú si priestranné postele. Pamätajte, že posteľ by mala byť väčšia minimálne o 20–25 cm ako človek, ktorý na posteli spí. V dnešnej dobe si môžete vybrať posteľ 90 cm širokú, 140cm, 160, alebo dokonca aj 180 cm. Samozrejme je možné dať si posteľ vyrobiť priamo na mieru a podľa vašich predstáv.
Postele bývajú najčastejšie z prírodného materiálu (dreveného masívu, drevotriesky, ratanu), ale ponúkajú sa aj kovové postele so zaujímavejším dizajnom.

autor: Chamira.lasanthaautor: Chamira.lasantha

Kde spať

Aby ste dosiahli dobrého a kvalitného spánku, musíte si vybrať kvalitnú posteľ, matrac a rošty, ako bolo uvedené vyššie. Ale len toto nestačí. Myslite aj na to, kde umiestnite posteľ. Najideálnejšie miesto pre spálňu je východná strana, kde vás ráno príjemne prebudia slnečné lúče.
Posteľ by sa mala opierať čelom o stenu a z oboch bočných strán by malo byť voľné miesto, aby do nej mal prístup každý zo svojej strany.
Na nejaké skrinky a poličky nad hlavou radšej zabudnite, často sa stáva, že nekvalitné zavesenie môže spiaceho človeka poraniť a navyše väčšinou spôsobujú nespavosť a nočné mory.

Odstráňte rušivé elementy

Poslednou radou je, odstránenie všetkých rušivých predmetov. Možno si hovoríte, že v detstve sa vám spalo oveľa lepšie ako teraz. Je to samozrejme dané nielen vekom, starosťami, ktoré máte, ale v detstve ste nemali v spálni notebook, mobilný telefón, televízor ani tablet. Tieto rušivé elementy totiž znižujú kvalitu spánku. Radšej ich nechajte odložené v inej miestnosti a užite si noc a spánok naplno.

autor: Architecturistautor: Architecturist

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS