19/8
Poistenie domácnosti - je to v dnešnej dobe naozaj nevyhnutné?

Poistenie domácnosti - je to v dnešnej dobe naozaj nevyhnutné?

19. srpna 2014 v 09.30 , Byty , Domy

Sponzorované odkazy

Bývate v byte či rodinnom dome a premýšľate, či má zmysel si zaobstarať poistenie domácnosti? Je jasné, že poistenie síce neochráni Váš majetok pred vznikom samotných škôd, ale môže Vám pomôcť tieto následky eliminovať a vykompenzovať prípadné finančné straty, ktoré Vás kvôli takej situácii postihnú. Je táto investícia naozaj nevyhnutná? Proti čomu nás vlastne konkrétne takéto poistenie domácnosti chráni?

Čo poistenie domácnosti zahŕňa?

Poistenie domácnosti zahŕňa takmer všetky veci, ktoré tvoria vybavenie domácnosti alebo sa v domácnosti práve nachádzajú. Táto ochrana sa vzťahuje na škody spôsobené prírodnými živlami, ako je povodeň, záplava, požiar, zosuv pôdy a i., ďalej proti vandalizmu či vlámaniu. V štandardnom rozsahu krytia ide o nábytok, elektroniku, domáce spotrebiče, oblečenie, šperky aj veci osobnej potreby alebo peniaze. Ak sa nebojíte priplatiť za komplexnejšiu ochranu, môžete poistnú ochranu rozšíriť aj na umelecké diela, obrazy, zbierky a rôzne cennosti. Možno niekoho zarazí, že som neuviedla dom, skleník, alebo garáž. Nenechajte sa uviesť do omylu! Poistenie domácnosti nie je to isté ako poistenie nehnuteľnosti. Ani jeden z uvedených poistných produktov nechráni predmet poistenia toho druhého. Naopak, v rámci tohto poistenia nemôžete zahrnúť predmety, ktoré používate v rámci svojho podnikania a ktoré sú určené na zárobkovú činnosť, napr. automobil, alebo iné motorové vozidlo, či výpočtová technika využívaná výhradne k podnikateľskej činnosti, alebo veci, ktoré sú majetkom nájomcov. Tí si musia svoj ​​majetok ochrániť zvlášť. Ako voliteľné pripoistenie si môžete dokúpiť tzv. pripoistenie zodpovednosti za škodu v občianskom živote. Toto poistenie je určené obzvlášť majiteľom nevypočítateľných zvieracích miláčikov či neposlušných detí, ktoré môžu pri hraní spôsobiť škodu cudzej osobe, napríklad, že prehodia loptu oknom alebo poškriabu skateboardom lak na automobile suseda. Ale nejaká tá nehoda neminie ani niektorých z nás. Stačí chvíľka nepozornosti pri oslave a môžete za sekundu zhodiť kamarátovi notebook alebo telefón na zem. Čo potom, keď zistíte, že má prasknutý displej? Namiesto toho aby ste potom hľadali po vreckách dostatočnú sumu peňazí na jeho opravu, by sa Vám nejaké poistenie určite hodilo, že?

Prečo toto poistenie nezanedbávať?

Veľkým argumentom pre dojednanie poistenia sú bezpochyby štatistiky poisťovní, ktoré uvádzajú každoročne vyšší počet nahlásených škôd na poistenie majetku občanov. Podľa štatistiky Polície SR bolo v minulom roku viac ako 11 000 vlámaní do súkromných objektov (byt, rodinný dom, chata alebo chalupa). Znie to až neuveriteľne, ale čísla hovoria za seba. Je to hlavne spôsobené tým, že v letnom období radšej cestujeme či už po tuzemsku alebo v zahraničí a nechávame náš majetok opustený, ktorý sa potom stáva cieľom pre zlodejov a vandalov. Ani najbezpečnejší zamykací systém dnes týchto zručných „remeselníkov“ neodradí a ani príliš nezdrží. Takéto poistenie domácnosti bolo užitočné aj tým, ktorí si ho nezabudli uzavrieť v minulosti a postihli ich povodne v minulých rokoch. Sami ste sa mohli v rôznych mediálnych prostriedkoch presvedčiť, aké škody dokáže voda napáchať a mnohokrát ľuďom ostanú len oči pre plač.

Porovnajte si ponuky viacerých poisťovní

Ak Vás to zaujalo, urobte si prieskum ponúk jednotlivých poisťovní. Vaším hlavným kritériom by však rozhodne nemala byť len výška poistného. Čím lacnejšie poistenie si kúpite, tým viac musíte počítať aj s nižším rozsahom krytia, logicky aj nižšou výplatou poistného plnenia v prípade škody a pod. Ďalej je potrebné, aby ste sa dôkladne zamerali aj na zoznam tzv. výluk z poistenia, teda predmetov, na ktoré sa poistenie nevzťahuje. Každá poisťovňa si totiž zoznam výluk tvorí sama. Pred samotným dohodnutím poistenia si ale radšej urobte prieskum ponúk jednotlivých poisťovní a dôkladne si prečítajte aj ich všeobecné poistné podmienky. Alebo využite v dnešnej dobe veľmi obľúbené porovnávače poistenia na internete.

A teraz ruku na srdce, stále si myslíte, že je poistenie domácnosti zbytočné?

Úvodný obrázok: phasinphoto / FreeDigitalPho­tos.net

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS