20/8
Ako sa starať o drevený nábytok?

Ako sa starať o drevený nábytok?

20. srpna 2014 v 00.00 , Nábytok , Spálne , Stoličky , Stoly a stolíky

Sponzorované odkazy

Kde nábytok zaobstarať?

Drevený nábytok kúpite buď v obchodoch s nábytkom alebo si ho môžete nechať vyrobiť priamo v dielni od stolára. Taký nábytok je väčšinou drahší, ale môžete si ho dať vytvoriť presne podľa svojich predstáv a na mieru. Z dreva sa najčastejšie vyrábajú jedálenské stoly, poličky, skrine, kuchynské linky a ďalšie. Drevo nie je príliš náročný materiál na staranie, ale úplne bez starostlivosti to tiež nepôjde. Aký prípravok používať, by vám mali odporučiť priamo v obchode.

drevené kreslo; zdroj: zidlezmasivu.czdrevené kreslo; zdroj: zidlezmasivu.cz

Čo je masív?

Masívne drevo je skrátka rastúce drevo a nič než drevo. Na rozdiel napríklad od dyhy, ktorá je tvorená len tenkým plátkom dreva, ktorý sa lepí na nábytkové dielce. Masívne drevo je a pravdepodobne vždy bude tým najlepším materiálom pre výrobu nábytku. Je to kvôli jeho vlastnostiam estetickým, fyzikálnym a mechanickým. Aj keď sa drevo používa na výrobu nábytku už stovky rokov, je stále možné vyrobiť nábytok veľmi moderný, nadčasový a svieži. Nábytok z masívu sám osebe krásne jemne vonia. Zbiera tiež vlhkosť a vône, ktoré rovnomerne vracia späť do vzduchu miestnosti.

Ako sa starať o masív?

Veľmi dobrou voľbou pre starostlivosť o drevo je prírodný olej. Týmto olejom sa potrie celý nábytok. Vrstva musí byť hrubšia. Tenká vrstva by nemusela byť dostačujúca pre ochranu. Potom sa olej nechá vsiaknuť, zvyšok ktorý nevsiakne stačí len zotrieť handričkou. Vďaka tejto starostlivosti je životnosť masívu dlhodobá a zachová si svoj ​​prirodzený prírodný vzhľad. Olej kúpite v predajniach s nábytkom.

posteľ z masívu; zdroj: loznice-intena.czposteľ z masívu; zdroj: loznice-intena.cz

Ako často olej používať?

Záleží na tom, ako často a na čo je nábytok využívaný. Starostlivosť by mala byť pravidelná, potom sa nemusíte báť, že vám zaberie príliš času. Keď napríklad vylejete vodu na drevený stôl, musíte ju rýchlo zotrieť. Pokiaľ sa však staráte pravidelne, nemusíte sa báť, že by sa krátkym stykom s vodou mohol poškodiť.

Objavili ste na stole šmuhy od pasteliek, fixiek či drobnú nečistotu? Čistiace prípravky alebo brúsny papier nie sú vhodné. Pre takéto situácie je perfektná špeciálna brúsna hubka. Tou tieto malé nedostatky za chvíľku odstránite. Obrúsené plochy nezabudnite natrieť olejčekom.

konferenčný stolík z masívu; zdroj: nabytek-trend.czkonferenčný stolík z masívu; zdroj: nabytek-trend.cz

Úvodné foto: nabytok-trend.cz (stôl z masívu)

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS