9/12
Fenomén doby - silikónové kuchynské doplnky

Fenomén doby - silikónové kuchynské doplnky

9. prosince 2014 v 00.00 , Domáce spotrebiče , Kuchyne , Riad

Sponzorované odkazy

Silikón – fenomén, ktorý zaplavil naše domácnosti, hoci pred rokmi sa nad ním každý pousmial a považoval ho skôr za scifi. Dnes je to inak. Silicon je už bežným vybavením v kuchyniach. Ale je naozaj tak prevratný, že predstihuje keramických, teflónových a sklenených pomocníkov?

Keď sa povie silicon

Silikón anorganicko – organický polymér, inak tiež je polysiloxan. Má jedinečné vlastnosti a veľkou tvárnosťou čnie nad všetkými ostatnými materiálmi. Tak pružný a flexibilný materiál v domácnostiach ešte nebol. Vyniká tiež vysokou tepelnou odolnosťou (-60 až +350°C), odoláva aj UV žiareniu. Silicon je vode odolný a prepúšťa paru. Jeho kráľovstvom však nie je len domácnosť. Vďaka svojim unikátnym vlastnostiam je využívaný aj v mnohých ďalších odvetviach – ako súčasť niektorých materiálov, tj. olejov, pást, impregnácií, tmelov, kaučukov, emulzií a lakov.

Silikónová bábovková forma je in, LauraDux/Flickr.comSilikónová bábovková forma je in, LauraDux/Flickr.com

Unikátny silicon

V kuchyni môžete mať celý rad silikónových malých i väčších drobností – hlavne tých na pečenie. V tejto oblasti je silicon jedinečný a dáva pečeniu úplne nový rozmer vďaka svojim pružným a ohybným, pastelovo sfarbeným a tvarovaným formám. Tie nepotrebujú žiadne vymazávania a nepôsobia im ťažkosti pri vyklápaní hotového múčnika, ako u iných tvrdých materiálov. Navyše sa v podstate nedá rozbiť (ak na silicon nepôjdete s ostrým nožom).
Veľkým plusom, ktorý kvitujú mnohé ženy, je skvelá skladovateľnosť – formy sa dajú zrolovať, zložiť, stlačiť. Zaberú tak minimum miesta, pričom aj takto uložené formy sa vrátia bez problémov do svojej pôvodnej podoby.

Silikónové náčinie = veľmi dobrá voľba, JasonGriefly/Flickr.comSilikónové náčinie = veľmi dobrá voľba, JasonGriefly/Flickr.com

Ďalšou výhodou je nízka spotreba energií. Vďaka využívaniu silikónových foriem ušetríte, (na všetkých druhoch energií, teda nech pečiete na akomkoľvek zdroji). Formy majú vysokú tepelnú vodivosť a udržia teplo. So silicon formou sa doba pečenia skracuje až o tretinu! To už stojí za to do nákupu silicon vecičiek investovať. A údržba? Jednoduchosť sama. Postačí len umyť (vhodné sú aj do umývačky), osušiť a uložiť. Silikónové potreby v kuchyni nevstrebávajú pachy zo surovín a sú hygienické, pričom napríklad dózy je možné použiť aj na skladovanie v mrazničke.

Snáď jediným (už letmo spomínaným) kazom je u siliconu malá odolnosť voči mechanickému poškodeniu. Zničiť si ich môžete neopatrnou manipuláciou s ostrými predmetmi, pieskom, drôtenkou, a pod. Takže s nožmi, ihlicami, kovovými špajľami a vidličkami pozor.

Úvodný obrázok: Suiidet/Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS