18/12
Do nového roka s novým matracom

Do nového roka s novým matracom

18. prosince 2014 v 00.00 , Spálne

Dali ste si novoročné predsavzatie, že budete viac dbať na svoj zdravý životný štýl? Začnite teda pekne od začiatku – zdravým a výdatným spánkom, ktorý je pre správne fungovanie tela aj mysle veľmi dôležitý.

Ako sa dobre vyspať

Zdravý spánok si zaistíte

  • vhodným okolitým prostredím (poriadne vyvetrajte, teplotu v miestnosti udržujte medzi 18–20 °C, zachovávajte ticho a tmu),
  • správnym rozmiestnením nábytku v spálni (z postele by ste mali vidieť na dvere),
  • primeraným správaním pred spaním (minimálne 2 hodiny pred spaním nejedzte, nepite alkohol, nefajčite, zbytočne sa nerozrušujte, fyzicky nezaťažujte)
  • kvalitným matracom.

Množstvo spánku je úplne individuálne a v priebehu života sa mení – výkonný dvadsaťročný športovec potrebuje iné množstvo spánku ako sedemdesiatročný dôchodca.

Ako vybrať správny matrac

S dodržaním prvých troch zásad si určite poradíte vlastnými silami, ale výber správneho matraca tak jednoduchý nie je. Ponuka v obchodoch je dnes veľmi široká, existuje mnoho typov, materiálov a konštrukcií, ktoré vlastnosť matraca podstatne ovplyvňujú. Preto by ste sa mali poradiť s odborníkmi.

  • Než návštívite certifikovanú predajňu matracov, vyskúšajte on-line pomocníka Dr. Sleep. Po zadaní základných telesných parametrov vám odporučí konkrétny model matraca, ktorý bude vášmu chrbtu vyhovovať. Nájdete tu tiež osvedčené rady, tipy a články zo sveta zdravého spánku.
  • Zoznam si vytlačte alebo stiahnite do svojho chytrého telefónu, a ukážte odbornému predajcovi matracov a roštov vo vašom okolí.
  • Vybrané modely si osobne vyskúšajte. Síce nezistíte, či sa vám na nich bude skutočne dobre spať (na to sú potrebné min. 3 týždne pravidelného spania), ale prvý dojem je tiež veľmi dôležitý.
  • Pokiaľ si nebudete výberom istí, neponáhľajte sa, a všetko si poriadne premyslite. Matrac si kupujete na nasledujúcich 6–8 rokov, takže starostlivý výber sa určite oplatí.

Poznáte príjemnejšie novoročné predsavzatie, ako každý deň pohodlne a zdravo spať? Vstúpte do nového roka s novým matracom, a po celý rok si doprajte komfortný odpočinok.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS