25/3
Pár typov pre malú kúpeľňu

Pár typov pre malú kúpeľňu

25. března 2015 v 00.00 , Kúpeľne

Sponzorované odkazy

Ak staviate dom, máte možnosť si kúpeľňu vytvoriť takú veľkú, akú chcete. V starých domoch, bytoch a klasicky v panelových domoch bývajú kúpeľne veľmi malé a niekedy je nepraktický aj pôdorys. Možno takú kúpeľňu zväčšiť a ako takú malú kúpeľňu zariadiť?

Ako kúpeľňu zväčšiť?

Sú dve možnosti. Prvá je ozajstné zväčšenie, teda zbúrať stenu a posunúť ju. Musíte však počítať s tým, že to bude na úkor kuchyne, predsiene alebo inej miestnosti. Je napríklad vaša kuchyňa dostatočne veľká? Uberiete jej pol metra v prospech kúpeľne a verte, že ten pol meter bude v kúpeľni veľmi poznať.

sprchový kút je vhodný do malej kúpeľne; zdroj: topkoupelny.czsprchový kút je vhodný do malej kúpeľne; zdroj: topkoupelny.cz

Druhou možnosťou je zväčšenie v pravom slova zmysle. Ide o zväčšenie priestoru v kúpeľni. Toho dosiahnete napríklad tak, že presťahujete práčku z kúpeľne napríklad do kuchyne. Voľné miesto, ktoré zostane po práčke iste pocítite.

Vaňa alebo sprcha?

Niekto dáva prednosť sprche a niekto by bez vane nemohol žiť, a to ani v prípade malej kúpeľne. Pre tieto prípady sú tu vane s menšími rozmermi (125 × 125 cm). Môžete si zaobstarať aj rohovú vaňu, ktorá dokáže ušetriť nejaký ten centimeter. Sprchový kút by mal mať rozmery cca 80 × 80 cm. Najideálnejší je kút štvrť kruhový, pretože šetrí miesto. Kút si môžete vybaviť napríklad osvetlením alebo rádiom.

aj vaňa môže byť v menších kúpeľniach; zdroj: topkoupelny.czaj vaňa môže byť v menších kúpeľniach; zdroj: topkoupelny.cz

Umývadlo

Aby ste šetrili priestor, vyberte malé umývadlo, ale nepreháňajte to. Šírka by mala byť aspoň 50 cm, tiež dajte prednosť umývadlu, ktoré začína blízko pri stene. Pre uskladnenie vecí je dobré mať pod umývadlom skrinku. Aj na samotnom umývadle by mal byť aspoň malý priestor pre odkladanie. Nad umývadlom by nemalo chýbať zrkadlo. Pre malé kúpeľne je ideálna skrinka so zrkadlom, kde môžete uložiť ďalšie nevyhnutné kúpeľňové maličkosti.

umývadlo je nevyhnutnosť; zdroj: topkoupelny.czumývadlo je nevyhnutnosť; zdroj: topkoupelny.cz

A čo WC?

Nezväčšujte kúpeľňu tým, že ju spojíte so záchodom. Tých pár centimetrov za to nestojí. A mať WC dohromady s kúpeľňou nie je žiadna výhra. Pokiaľ ide o byt početnejšej rodiny je to naozaj za trest, pretože sa členovia rodiny obmedzujú vo svojich potrebách.

Úvodný obrázok: topkoupelny.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS