3/4
Veľká noc je tu!

Veľká noc je tu!

3. dubna 2015 v 00.00 , Bytové doplnky , Design

Sponzorované odkazy

Zima snáď je už konečne za nami, jar pomaly ale isto tu a na dvere klope aj Veľká noc. Slávite ju, alebo vás tieto sviatky nechávajú pokojných?

Keď sa povie Veľká noc…

Veľká noc patrí k veľmi významným kresťanským sviatkom, ktoré oslavujú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. A pre neveriacich a ateistov sú Veľká noc proste oslavou príchodu jari. V poslednej dobe je však tiež čím ďalej viac aj komerčným sviatkom, keď ponuku veľkonočného tovaru je v obchodoch vidieť oveľa skôr ako veľkonočné sviatky vôbec začnú. A tieto kalendárové pohyblivé sviatky v súčasnosti aj na Slovensku oslavuje mnoho rodín.

Dátum Veľkej noci pripadá vždy na nedeľu po prvom jarnom splne, a môže nastať niekedy v marci alebo až v apríli. Dni pred Veľkou nocou majú svoje stále a špecifické názvy – Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, pre veriacich nasleduje nedeľná bohoslužba (tzv. vigília) a potom polievanie a šibanie korbáčom na veľkonočný pondelok. Kalendárne tentoraz vychádzajú veľkonočné sviatky na aprílový čas – veľkonočný pondelok je za dverami – už 6.4.2015.

Stephanie Kilgast/Flickr.comStephanie Kilgast/Flickr.com

Jarno-veľkonočné dekorácie

K Veľkej noci už tradične patrí aj veľkonočná výzdoba. Kupovaná aj doma vyrobená. Ako výzdoba môže slúžiť teda všetko, čo si doma vytvoríme, alebo hotové kúpime a následne dáme do bytu, domu či záhrady pre navodenie atmosféry tohto sviatku. Trendy sú každý rok trochu iné, ale klasika zostáva rovnaká, keďže sa mnohí prikláňajú v dekoráciách k tradíciám. Každopádne sa stále vo väčšej miere používajú prírodné materiály, živé rastliny a kvety.

EyerAgent/Flickr.comEyerAgent/Flickr.com

Ako na veľkonočné dekorácie?

Veľkonočnými dekoráciami môžu byť

  • kraslice a veľkonočné vajíčka
  • naklíčená pšenica
  • rozkvitnuté narcisy a iné jarné kvety
  • pučiace vetvičky vŕby a jelše (tzv. bahniatka)
  • pečený veľkonočný zajačik, baránok alebo perník
  • najrôznejšie vystrihovačky
  • obrúsky, dečky, utierky a obrusy s veľkonočným námetom.
Aspirantee/Flickr.comAspirantee/Flickr.com

Prútie je stále v kurze

Veľkonočná výzdoba môže mať aj podobu dekorácií z prútia. Tie patria k najobľúbenejším, veľmi príjemným a obľúbeným variantom. Sú to najrôznejšie postavičky, zvieratká, košíky a košíčky, ošatky a vajíčka. Efektne vyzerá jednoduchá dekorácia z bielych vajíčok, prútia a pierok v čírej sklenenej mise.

SuziVeronicue/Flickr.comSuziVeronicue/Flickr.com

Okenné dekorácie

Veľmi IN sú tiež závesné veľkonočné dekorácie na okná. Sú nimi napríklad jarné a veľkonočné venčeky z prútia, prírodnín, sušiny alebo aj tie textilné. Veselo pôsobia tiež najrôznejšie závesné zvieratká z papiera, textílií, tuhých látok, prútia a sušiny. Deti majú v obľube nalepovacie ozdoby na okná vo forme vajíčok, zajačikov, sliepočiek alebo iných symbolov Veľkej noci.

RandyCoster/Flickr.comRandyCoster/Flickr.com

Háčkovaný a pletený Boom

Tradičnou a znovu objavenou veľkonočnou ozdobou sú potom háčkované a pletené dekorácie, ktoré patria k populárnemu spôsobu, ako si vlastnoručne vytvoriť dekoráciu. Také háčkované, pletené alebo opletené vajíčko, alebo sliepočka, je báječným darčekom polievačom.

Úvodný obrázok: Morganlines/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS