15/5
Zariaďujeme byt pre alergika

Zariaďujeme byt pre alergika

15. května 2015 v 11.00 , Bytový textil , Nábytok , Obývacie izby

Sponzorované odkazy

Roztoče sú pre mnohých alergikov nočnou morou. Pobyt v priestoroch, kde sa nachádza väčšie množstvo roztočov je pre alergika veľmi nepríjemný. Ak patríte vy alebo niekto z vašej rodiny medzi alergikov, mali by ste si zistiť na čo si dať pozor pri zariaďovaní bytu.

Posteľ je základ

Spánok je dôležitý pre každého človeka, preto je nutné, aby bol pokojný a ničím nerušený. Pokiaľ vyberáte matrac pre alergika venujte pozornosť materiálu. Vhodné sú prírodné materiály, ktoré sú prirodzené pre pokožku. Navyše sú hypoalergénne, antibakteriálne a odolávajú roztočom.

Okrem matraca sú dôležité aj lôžkoviny. Mali by ste ich meniť aspoň raz za 14 dní a prať na viac než 60 °C. Prania by nemali byť ušetrené ani samotné vankúše a prikrývky. V tomto prípade stačí, keď ich vyperiete raz za 3 mesiace.

vymeňte záclony za žalúzie; zdroj: Simone/flickr.comvymeňte záclony za žalúzie; zdroj: Simone/flickr.com

Na koberce a záclony zabudnite

Musíte si zvyknúť, že vaše podlahy sa musia zaobísť bez kobercov, predložiek atď. Tie síce dokážu oživiť váš interiér, ale tiež sa v nich veľmi darí roztočom. Stavte skôr na dlažbu alebo plávajúcu podlahu. Tieto podlahy stačí jednoducho vytrieť a prach aj roztoče sú preč. Nevýhodou dlažby je fakt, že je studená. To sa však dá riešiť tým, že budete doma nosiť domácu obuv.

Prach a roztoče sa chytajú nielen v kobercoch, ale aj v záclonách a závesoch. Preto je lepšie dať prednosť žalúziam, z ktorých prach ľahko zotriete.

koberce nie sú pre alergikov vhodné, voľte napríklad plávajúcu podlahu; zdroj: Timber Floors Pty Ltd/flickr.comkoberce nie sú pre alergikov vhodné, voľte napríklad plávajúcu podlahu; zdroj: Timber Floors Pty Ltd/flickr.com

Pozor na materiály a vlhkosť

Nielen textílie môžu predstavovať problém. Dôležitý je tiež materiál, z ktorého je vyrobený nábytok. Ten by mal byť dobre umývateľný, aby sa nikde nehromadil prach. Výborné sú plast, sklo alebo porcelán. Nepríliš vhodné je napr. drevo, ktoré má ryhy.

Nebezpečenstvo predstavuje aj príliš vysoká vlhkosť. Tá by mala byť okolo 50%. Ak je vyššia roztočom sa u vás bude veľmi dariť. A nielen im. Môžu vzniknúť aj plesne a to nie je nič dobré nielen pre alergika. Pravidelné vetranie je nutnosťou.

Úvodný obrázok: storebukkebru­se/flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS