11/6
Zelená kuchyňa má "zelenú"!

Zelená kuchyňa má "zelenú"!

11. června 2015 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Domáce spotrebiče , Kuchyne , Nábytok , Príbory , Riad , Svietidlá

Sponzorované odkazy

Áno, máme na mysli „zelenú“ čiže ekologickú kuchyňu ako takú. Poďme si povedať, ako môžeme vo svojej vlastnej kuchyni ušetriť a zároveň byť šetrní k okoliu a životnému prostrediu. Obstaranie nových energeticky úsporných spotrebičov, vhodného nábytku aj podlahových krytín môže mať obrovský kladný vplyv na našu peňaženku.

Čo je ekológia?

V pôvodnom význame je to biologická veda, zaoberajúca sa vzťahom organizmov, prostredia a ich vzťahov navzájom. Ako prvý tak pre ľudstvo „objavil“ a definoval tento vedný odbor Ernst Haeckel roku 1866. Všeobecná ekológia sa zaoberá všeobecne platnými ekologickými princípmi. Tiež sa ekológie užíva v širokom zmysle ako ochrana životného prostredia alebo k výskumom a výrobe ekologicky šetrných výrobkov.

Fabric / Flickr.comFabric / Flickr.com

Ekológia bývania

To je ekológia pre všetkých, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie a predovšetkým prostredie, v ktorom žijú. A chcú jej pravidlá uplatniť vo svojom dome, byte a kuchyni, vo svojom živote. Brať ekológiu do úvahy pri výrobe nábytku, spotrebičov, bývaní a životnom štýle vôbec.

Veľa peňazí?

Mnohí sa domnievajú, že ekologické výrobky, ich obstaranie a tzv. „zelené bývanie“ môže byť drahé. Áno, vo vstupných nákladoch tomu tak často je. Tie sa však časom zúročia a vrátia. Existuje ale niekoľko tipov, ktoré môžete aplikovať bez toho, aby ste príliš zaťažili peňaženku. Je to síce dlhšia, ale priaznivá cesta k zachovaniu rovnováhy v prírode a v životnom prostredí.

Authentic / Flickr.comAuthentic / Flickr.com

Pri príprave a čistení…

Zelená kuchyňa je tiež o zdrojoch, ktoré používate pri svojich každodenných činnostiach – príprave surovín, varení, pečení, umývaní a čistení. Jedným zo spôsobov, ako môžete znížiť náklady, je obstaranie nízkoprietokovej kuchynskej batérie. Tým dôjde k zníženiu množstva vody ktorú potrebujete k bežným úkonom v kuchyni. Môžete si vybrať z tých, ktoré majú merací ventil s automatickým vypínaním po určitej spotrebe vody, alebo tie so snímačom, ktorý ukazuje koľko vody pretieklo.

Pri varení…

Väčšina z nás na varenie v kuchyni používa buď elektrickú energiu alebo plyn, v poslednej dobe frčí indukcia. V závislosti na tom, k čomu inklinujeme, či máme lepší prístup a vhodný zdroj. Tu môžeme znížiť množstvo energie potrebnej na uvarenie a pečenie vhodným riadom. Okrem najrôznejších druhov, vhodných napr. na varné indukčné dosky, na teplovzdušné rúry a pod… existuje aj riad, v ktorom nie je potrebná voda – napríklad parné hrnce – a preto sa potraviny uvaria oveľa rýchlejšie a bez náročnej spotreby energie i vody.

Source / Flickr.comSource / Flickr.com

Pri umývaní…

Väčšina moderných domácností dnes má umývačku riadu. Ale tieto šikovné spotrebiče môžu spotrebovávať veľa energie. Aj keď každopádne spotreba vody je oproti ručnému umývaniu minimálna… pri ručnom umývaní trvajúcom cca 20 minút pretečie kohútikom až o 80 litrov vody viac, než pri umývaní v umývačke. Preto pri výbere umývačky vždy voľte tú s nízkou spotrebou vody a el. energie, v energetickej triede A. Okrem toho môžete ešte používať program s nižšou teplotou – ideálne asi 49 °C. Niektoré umývačky majú programy priamo s určenou teplotou, tak v tom prípade používajte program s najbližšou teplotou zhruba okolo 50 °C.

Tieto drobnosti sa môžu zdať nepodstatné, ale každý malý krôčik pomáha ísť v smere „zelenej“ kuchyne, ktorá má dnes všade zelenú a je IN.

Úvodné foto: Greenkitchende­signguide.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS