14/6
Nielen záhrada potrebuje sústavnú starostlivosť

Nielen záhrada potrebuje sústavnú starostlivosť

14. června 2015 v 00.00 , Design

Sponzorované odkazy

Aby bola záhrada pekná, prospievala, a všetkým rastlinkám a zeleni sa v nej darilo, potrebuje sústavnú starostlivosť po celý rok. A k záhrade patrí aj záhradné náčinie. Aj o to sa je nutné starať aby nám dobre slúžilo.

Tráva, konáre, a spol.

Okrem ošetrenia záhonov, a pokosenia trávy je nutné urobiť v záhrade aj ďalšie veci. Práve pokosená tráva spolu s odpadom z ostrihaných živých plotov je odpad, ktorý je nutné spracovať. K tomu sa nahromadí tiež veľa vetiev, ktoré sú častým problémom záhrad. Takmer každá záhrada má totiž aspoň niekoľko stromov, okrasných kríkov, živý plot a iné porasty. Tie všetky je nutné prerezať, tvarovať a prekliesniť. Vetvy z nich je ideálne rozdrviť v drviči. Je to jednoduché a efektné, drť je možné ďalej využiť (napr. v záhrade na mulčovanie, či doma v krbe).

JRP1 / Flickr.comJRP1 / Flickr.com

Keď sily nestačia

Ak vám na túto činnosť nestačia sily, alebo si na ňu sami netrúfnete, môžete využiť pomoc živnostníkov, alebo firiem, ktorí sa na pomoc v záhradách zameriavajú. Na internete je takýchto firiem veľa a dokážu vyjsť zákazníkom v ústrety ako v termíne tak aj v hodine, keď im ich služby vyhovujú, prispôsobia sa im. Ceny sú zmluvné a býva definovaná predbežná kalkulácia ceny služby, ale konečná kalkulácia za údržbu záhrady a záhradného náčinia sa robí až na mieste, teda v záhrade zákazníka, kde sa zmapuje presne rozsah práce.

AndyRogers / Flickr.comAndyRogers / Flickr.com

Aj s odpadom a vetvami

Aj s tými vám môžu pomôcť spomínané firmy. Majú k dispozícii aj vlastné drviče na konáre a na želanie zákazníka drť takisto odvezú a následne zlikvidujú.

JRP / Flickr.comJRP / Flickr.com

A čo všetko je nutné v záhrade zvládnuť?

  • porýľovanie všetkých záhonov a ich mulčovanie
  • rozhrabanie miest okolo stromov, kríkov a ich mulčovanie
  • spracovanie a využitie močovky a fermentovaného trusu
  • údržba hadíc – ich očista a uloženie
  • očista a umiestnenie debničiek, ozdobných nádob, kvetináčov
  • úprava a oprava chodníčkov a cestičiek v záhrade
  • oprava alebo výroba kŕmidiel pre vtáctvo
  • vyčistenie a správne uloženie záhradného náradia a záhradnej techniky
RooReynolds / Flickr.comRooReynolds / Flickr.com

A ak sa rozhodnete pre firmu či SZČO na údržbu svojej záhrady, je dobré vedieť, že to, čo by ste inak robili sami, máte od nich bez práce. A vďaka týmto službám môžete mať svoju záhradku vždy pekne v poriadku.

Úvodný obrázok: TomLee / Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS