28/6
Bývanie znamená aj odpad z domácnosti

Bývanie znamená aj odpad z domácnosti

28. června 2015 v 00.00 , Byty , Domy , Kuchyne

Sponzorované odkazy

Bývanie so sebou prináša produkciu odpadu, ktorého nie je v globále málo. Dobre ho roztriediť, a potom s ním aj vhodne naložiť, je veľmi podstatné. Bez toho by sme za chvíľu žili na skládkach.

Triedenie odpadu

Veľkolepá kampaň na triedenie odpadu už v médiách prebiehala, ale mnohí ľudia ju berú aj dnes na ľahkú váhu s tým, že sa to na mnohých miestach aj tak sype na jednu hromadu. Ale podľa zákona č. 223/2001 Z. z. je každý povinný zbavovať sa odpadov predpísaným spôsobom. A aký spôsob je daný pre vašu lokalitu a domácnosť, sa dá zistiť v obecnej či mestskej vyhláške.

Delenie odpadu

Podľa zákona č. 223/2001 Z. z., sa odpad člení na sklo, plast, papier, nápojové kartóny a ostatné odpady. Medzi ostatné odpady radíme kovy, elektrospotrebiče a batérie, nebezpečný, veľkoobjemový odpad a tiež bioodpad.

Rodna/Flikr.comRodna/Flikr.com

Odkiaľ začať?

Začiatok celého reťazca je v každej kuchyni. Najjednoduchším spôsobom zostáva, keď odpad vytriedime už pred vyhodením. Nie je k tomu potrebné vlastniť žiadne špeciálne nádoby. Úplne postačia staré tašky či škatule. Do nich potom určitý druh odpadu ukladáte pred samotným premiestnením do kontajnerov. Tým vám klasický odpadkový kôš na zmesový odpad zostáva dlhšie prázdny a nemusíme ho vyprázdňovať tak často.

Medzi najviac produkované odpady v domácnostiach patria dva – plasty a papier, potom sklo a nápojové kartóny.

Kontajnery na triedenie odpadu

Sú viditeľne označené a umiestnené stále bližšie domácnostiam.

  • Zelený a biely – sklo sa vhadzuje do zeleného alebo bieleho kontajnera. Ak sú na mieste oba, je dôležité triediť sklo aj podľa farieb – do bieleho číre a do zeleného farebné. Ak je však k dispozícii len jeden, potom sa sklo vhadzuje bez ohľadu na farbu, také sklo sa ďalej triedi.
  • Žltý – do žltého kontajnera patrí plast. Je dôležité ho pred vyhodením zošliapnuť či pokrčiť, aby sa jeho objem zmenšil. Podľa podmienok triediacich liniek na odpad je niekde umiestnený spoločný kontajner na plasty aj nápojové kartóny, pričom je na nich táto skutočnosť uvedená. Do kontajnerov na plasty patria fólie a vrecká, plastové tašky a zošliapnuté PET fľaše, umelohmotné obaly od čistiacich a kozmetických prípravkov, tégliky od jogurtov a mliečnych výrobkov, baliace fólie z tovaru, obaly od CD diskov a penový polystyrén. Nepatria sem mastné obaly so zvyškami potravín alebo čistidiel, obaly od kyselín, farieb a ďalších nebezpečných látok.
  • Modrý – papier patrí do modrého kontajnera, a to časopisy a noviny, zošity a škatule, papierové obaly a lepenky, knihy (nie vo zväzku a bez väzby), obaly s fóliovými okienkami a bublinkové obálky bez plastového vnútra. Nepatrí sem mastný a špinavý papier, vrátane detských plienok, tie patria do zmiešaného odpadu v klasickom smetiaku.
  • Rôznofarebné s oranžovým znakom – škatule na mlieko alebo víno, od džúsov aj mliečnych výrobkov sa vhadzujú do kontajnerov najrôznejších farieb, ale vždy označených oranžovou nálepkou. Pred vyhodením je nutné pokrčiť ich alebo zošliapnuť. Naopak nepatria sem mäkké vrecká (od práškových potravín a kávy), ani kartóny so zvyškami suroviny vo vnútri.

A ten ďalší odpad?

Tým sú kovy, elektrospotrebiče a batérie, nebezpečný, veľkoobjemový odpad a tiež bioodpad. Triedenie a nakladanie s odpadom, je dané aktuálnou všeobecne záväznou vyhláškou každého mesta či obce. Podrobnejšie informácie o jednotlivých druhoch odpadu možno získať na mestských a obecných úradoch.

Úvodný obrázok: JasperBarin/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS