5/7
TOP tipy na ideálne kuchyne

TOP tipy na ideálne kuchyne

5. července 2015 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Domáce spotrebiče , Kuchyne , Nábytok , Riad

Sponzorované odkazy

Ideálna kuchyňa je snom každého, a nielen žien. A keď vezmete do úvahy našich 10 TOP tipov, ideálu kuchyne sa veľmi priblížite.

Áno, všetko okolo kuchyne je obmedzené priestorom, polohou kuchyne, štýlom a financiami. Preto je dôležité si všetko dôkladne premyslieť a naplánovať tak, aby všetko v priestore kuchyne do seba funkčne aj štýlovo správne, a vhodne zapadlo. V ideálnom prípade je dobre vyplniť skrinkami aj miesta tesne pod stropom. Tak možno získať úložný priestor navyše, vhodný na ukladanie menej využívaných vecí.

Vstavané spotrebiče

Týchto šikovných pomocníkov pribúda a nie všetky je možné dobre umiestniť. Priestor v kuchyni sa veľmi ušetrí a získa na kompaktnosti využitím vstavaných spotrebičov, ktoré možno často efektívne začleniť do kuchynského nábytku a prípadne aj schovať za jeho dvierkami. V súčasnosti je bežnou vecou mať spotrebič za dvierkami zhodnými so samotným materiálom kuchyne.

Jasmin/Flickr.comJasmin/Flickr.com

Užitočný optický klam

Tým sú všetky striekané a mramorované materiály, ktoré klamú telom a zneviditeľnia, prípadné znečistenia na ploche. Či už ide o povrch prírodný, mozaikový alebo umelú napodobeninu. Takto vykonané plochy v kuchyni spôsobia, že vaše fŕkance alebo omrvinky nebudú vidieť. Ich elegancia je už bonusom navyše.

Farby, farbičky

Samozrejme je možné si zaobstarať sýte farby, ale tie sa rýchlo okukajú. Neutrálnymi a tlmenými farbami si zaistíte kuchyňu, ktorú môžete vhodnými doplnkami počas roka sezónne krásne farebne doladiť. Takáto biela alebo svetlo šedá sú veľmi šik, naopak tmavé farebné tóny dodávajú priestoru na exkluzivite, aj keď podstatne zmenšia priestor.

Zlatý trojuholník

Bez ohľadu na dizajn a štýl, každá správne a dobre fungujúca kuchyňa by mala mať zlatý trojuholník. Tým sa rozumie umiestnenie hlavnej pracovnej plochy do trojuholníka, ktorých špičky tvoria chladnička, drez a sporák. A nehľadiac na veľkosť kuchyne, vzdialenosť medzi nimi by nemala byť väčšia ako 3 metre. To zaručí praktický a účelný pohyb v priestore pri prípravách a varení.

ElenaJodisite/Flickr.comElenaJodisite/Flickr.com

Clever light

Na kuchynskú linku, skrinky a medzi vrchnou a spodnou časťou sú vhodné bodové alebo halogénové svetlá. Stropné svetlo a nasvietenie niektorých zón je ich doplnkom. Celver light dobre kombinuje predĺžené svetelné lišty a bodovky s nezávislým vytáčaním a intenzitou svetla.

Bez úchytkový systém

Veľké a mohutné úchyty sú dávno minulosťou. Niekto má retro štýl rád, ale také úchyty sú len zdrojom prachu, aj miestom úrazov a bežných poranení všetkých obyvateľov domácnosti, hlavne detí. Ak to dovolí dizajn a štýl kuchyne, voľte bez úchytkový systém, prípadne zahĺbené úchytky. Sú to verzie pohodlné a tiché, v prípade že štýl kuchyne nedovolí toto riešenie, sú ideálom úchytky z matného chrómu alebo nerezovej ocele, ktoré možno ľahko udržiavať.

Vyplňte kúty a rohy

Všetky spodné kúty v kuchynskej linke a nábytku dobre zúročíte s celo výsuvným systémom a hlbokými zásuvnými skrinkami. Hlboké sú ideálne pre hrnce a panvice, plytké naopak pre ukladanie drobností.

Úvodný obrázok: LidorYennman/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS