25/7
Ideálna podlaha do interiéru - akú vybrať?

Ideálna podlaha do interiéru - akú vybrať?

25. července 2015 v 01.15 , Design

Chcete váš interiér vylepšiť a zároveň zútulniť? Potom začnete od podlahy, ktorá hrá dôležitú úlohu. V tomto článku vám poradíme, akú podlahu do vášho bytu alebo domu vybrať, aby vytvorila váš interiér jedinečným. V dnešnej dobe je toľko možností. Na trhu existuje mnoho podlahových krytín, ktoré sú vhodné pre použitie do vášho interiéru. Problém je v tom vybrať z toho veľkého množstva tú pravú.

Podlaha je dlhodobou investíciou

Podlaha ovplyvňuje nielen vzhľad, ale aj atmosféru v celom interiéri a pritom musia odolávať každodennej záťaži plynúce z pohybu ľudí, nábytku, vyliatych tekutín a ďalších nečistôt. Investície do podlahy je dlhodobá záležitosť, preto pri výbere zvážte predovšetkým kvalitu, ale aj vzhľad, ktorý vás neomrzí ani po niekoľkých rokoch. Až pôjdete vyberať podlahu, buďte obozretní a vyberajte s rozvahou. Farbu podlahovej krytiny je potrebné vyberať aj podľa nábytku, farby stien a ďalších doplnkov.

Zohľadnite vzhľad vášho interiéru

Pri výbere samotnej krytiny je podstatné zohľadniť celkový vzhľad interiéru. V dnešnej dobe je možné vybrať akúkoľvek krytinu v rôznom dekore. Pri výbere sa riaďte aj svojim pocitom. U každého človeka môžu vyvolať iné pocity prírodné materiály (napr. drevené podlahy) či podlahy z materiálu s umelých charakterom (ako laminátové alebo vinylové podlahy).

Farba podlahy

Celkový dojem v interiéri ovplyvňuje nielen materiál, ale aj farebný odtieň. Pri menších a tmavších miestností odporúčame použiť svetlejšie odtiene, ktoré je opticky zväčšia. Tmavé farby sú zase vhodné kvôli kontrastom. Ideálne sú k svetlým stenám, vďaka čomu sa zdôrazní prirodzenú štruktúru jednotlivých lamiel.

Pri výbere farby zohľadnite aj farbu nábytku, ktorý už v interiéri máte alebo máte v pláne kúpiť. Ak máte tmavšiu nábytok voľte kvôli kontrastu svetlejší odtieň. Naopak ku svetlejšiemu nábytku je vhodné vybrať tmavší odtieň podlahovej kryt.

Výber podlahy do jednotlivých miestností

Každá miestnosť v interiéri má špecifické vlastnosti a takisto aj náročnosť užívania. Kúpeľňa patrí k priestorom, kde je najväčšia vlhkosť a zároveň častý kontakt s vodou. Podlaha v kuchyni zase musí odolávať mechanickému poškodeniu ako pádu predmetov či nehodám s vytečenými tekutinami.

Dôležité tiež je, aby podlahová krytina bola vyrobená z dobrých, kvalitných a spoľahlivých materiálov.

Drevené podlahy

O drevených podlahách sa často hovorí ako o večnej podlahovej krytine. Drevené podlahy sú vyrobené z prírodného materiálu a najviac sa hodí do obývacej izby, detskej izby či spálne. Medzi ich výhody patrí dlhá životnosť a dobré zvukovoizolačné vlastnosti.

Laminátové podlahy

Skvelú variantom do interiéru sú laminátové podlahy, ktoré sú dostupné v rôznych farebných odtieňoch a dekoroch. Tento typ podláh je ideálne do namáhaných priestorov, pretože je na povrchu odolný priehľadný povlak, ktorý chráni samotnú podlahu pred poškodením.

Krytiny z PVC

K lacnejších krytinám patrí PVC podlahy, ktoré sa predávajú v celku alebo obdĺžnikových lamiel. PVC sa veľmi ľahko ohýba, neláme a nevyžaduje žiadnu údržbu. Medzi ďalšie prednosti patrí jednoduchá údržba, jednoduché ukladanie, mnoho dekorov či cena. PVC je príjemné na dotyk, má mäkký a teplý povrch a je vhodné do vlhkého prostredia. Uplatnenie nachádza najmä v kuchyni.

Koberce

Klasickú podlahovú krytinu predstavujú koberce, ktoré zaručujú odolnosť a stálofarebnosť. Na trhu sú k dispozícii koberce v metráži, kobercové štvorce alebo koberce behúne. Táto podlahová krytina má skvelé tepelno i zvukovo izolačné vlastnosti a je ideálny pre pokládku do spální, detských izieb a ďalších priestorov, kde chce človek vytvoriť útulné a príjemné prostredie.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS