29/9
Preč s polotovarmi a nekvalitnou stravou - teraz letia domáce jogurty a šunky!

Preč s polotovarmi a nekvalitnou stravou - teraz letia domáce jogurty a šunky!

29. září 2015 v 22.00 , Domáce spotrebiče

Každý s láskou spomína na doby svojho detstva, keď trávil letné prázdniny u babičky, ktorá mala vždy pripravený čerstvý domáci syr, voňavé kysnuté koláče a džem z ovocia zo záhradky. Strava našich prarodičov bola síce kaloricky veľmi výdatná, tučná a mnohokrát nie príliš lichotivá cholesterolu, avšak o jej vysokej kvalite netreba polemizovať. Dnes sa veľa pracujúcich ľudí s minimom času, ktorých je bohužiaľ väčšina, spolieha na polotovary, zľavy v supermarketoch a jednoducho všetko, čo je možné ideálne strčiť do mikrovlnnej rúry a za pár minút, ak nie sekúnd, priamo skonzumovať. Nemožno sa potom čudovať, že ľudstvo sužujú civilizačné choroby a s infarktom, vysokým tlakom a obezitou sa stretáva čoraz viac mladých ľudí. Nebolo by pre váš organizmus a chuťové poháriky predsa len lepšie, dopriať si zase trochu toho kvalitného pokrmu? Nemusíte nutne začať pestovať na balkóne paradajky a chodiť okopávať záhony, avšak vyrobiť si vlastné potraviny, ktoré v obchodoch nemajú dobrú kvalitu, je na nezaplatenie.

Keď sekaná, tak iba z vlastnoručne pomletého mäsa

Ako v supermarketoch, tak u mäsiara zvyčajne okom spoznáte, či bude mäso dobré alebo nie. To sa ale týka celých kusov a naporciovaných častí. Čo ale obsahuje pomleté mäso v tégliku, ktoré v regáli už nejaký ten deň leží? Obal síce sľubuje čerstvosť, jemnosť, kvalitu a šťavnatú chuť, ale dali by ste za monštruózny reťazec s pásovou výrobou ruku do ohňa? Ak plánujete k nedeľnému obedu obľúbenú sekanú so zemiakovou kašou, dostali ste chuť na karbonátky alebo chcete priateľov na „grilovačke“ prekvapiť výbornými domácimi hamburgermi, potom sa nespoliehajte na obchody a mäso si pomeľte sami. Skvelým pomocníkom vám bude mlynček na mäso s niekoľkými nástavcami, vďaka ktorému si pripravíte aj chutný tatársky biftek. Mlynček sa ľahko upevní na roh stola alebo linky, je manuálne nenáročný a dobre umývateľný.

Pripravte si vlastné mleté mäso, autor: tescomaPripravte si vlastné mleté mäso, autor: tescoma

Nie je nad domácu šunku

Pred niekoľkými rokmi sa doslova roztrhlo vrece s témami ohľadom zdravého stravovania, ktoré u nás odštartovali najrôznejšie relácie ako „Ste to, čo jete“ a tiež magazíny zaoberajúce sa práve touto tematikou. Je vedecky dokázané, že až 60 percent všetkých chorôb je spôsobené nezdravou stravou, čo by ľudia nemali podceňovať. Naučiť sa čítať etikety je jedna vec, ale vybrať si v obchode ten správny produkt môže byť mnohokrát takmer nereálne. Najväčší problém predstavujú mäsové výrobky ako napríklad šunky a salámy, ktoré zvyčajne obsahujú veľa tuku, soli, stabilizátorov, emulgátorov a dokonca aj cukru a naopak málo mäsa. Namiesto toho, aby ste sa museli zmieriť s prijateľným variantom, zaobstarajte si šunkovar a pripravte si úplne bez námahy domácu šunku. Zárukou je vysoká kvalita, vynikajúca chuť a vedomie, že robíte niečo pre svoje zdravie.

Vlastná šunka je zárukou kvality a vynikajúcej chuti, autor: tescomaVlastná šunka je zárukou kvality a vynikajúcej chuti, autor: tescoma

Domáce jogurty ako záruka kvality

Dokázali by ste si svoj život predstaviť bez mliečnych výrobkov? Pravdepodobne nie. Mlieko, tvaroh, syry a jogurty sa stali neoddeliteľnou súčasťou jedálnička väčšiny ľudí na celom svete a okrem toho, že sú veľmi chutné, tiež prospievajú zdraviu. Avšak nie je jogurt ako jogurt. Kým kvalitný jogurt s pomerným podielom tuku, sacharidov a predovšetkým bielkovín je skvelou stavebnou jednotkou pre svaly a prispieva k dobrému tráveniu, niektoré jogurty obsahujú príliš tuku, cukru a navyše veľa nezdravých „éčok“. Zabudnite na predražené výrobky v obchodoch, ktoré lákajú farebnou etiketou a radšej si kúpte jogurtovač, ktorý vám pripraví výborné domáce jogurty, na ktorých si dozaista pochutí celá rodina.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS