19/10
Return do minulosti - ako varili naše babičky?

Return do minulosti - ako varili naše babičky?

19. října 2015 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Kuchyne , Riad

Sponzorované odkazy

Viete niečo o starých kuchynských potrebách našich babičiek? Čo všetko oni využívali na prípravu pokrmov a varenie? A dostali sa niektoré tieto potreby z minulosti aj do súčasných kuchýň?

Na kuchyňu s pecou, ​​na staré, dobré a neopakovateľné kuchynské potreby našich babičiek a prababičiek asi spomína mnohý z nás. Mladšie ročníky ale veľakrát nevedia, o čom je reč. A napriek tomu, alebo práve preto majú tieto kuchynské potreby, s ktorými babičky tak bravúrne zvládali uvariť kapustnicu, upiecť koláče a buchty alebo smažiť placky na platni, svoje neopakovateľné ča­ro.

Staré kuchynské váhy – kúsok môže byť skvelým dobovým doplnkom každej starej chalupy či kuchyne v country štýle. Foto: Senda/Flickr.comStaré kuchynské váhy – kúsok môže byť skvelým dobovým doplnkom každej starej chalupy či kuchyne v country štýle. Foto: Senda/Flickr.com

Čo všetko k jedinečným kúskom kuchynského vybavenia patrilo?

  • váhy a keramické formy na pečenie
  • palacinkárne a liatinový riad
  • mlynčeky na kávu na stenu a škrabky na homole cukru
  • kliešte na cukrové homole a drevené škatuľky na korenie
  • plátené vrecká na korenie
  • staré dobré kachle na drevo a uhlie (alebo na šišky, ktoré sme babičke zbierali)
  • maselnice a súdky na masť
  • súdky na med a kvasené
  • drevené a medené formy na cesto a nedeľné oblátky
  • drevené náčinie a habarky
  • sviatočné riady a servis
  • vyšívané nástenné závesy

Veľa užitočného a cenného

Výpočet je naozaj bohatý. Tiež bol podstatný rozdiel vo vybavení kuchýň v meste, oproti vidieku, gazdovstvám a samotám. Tam prichádzali novinky, inovácie, najrôznejšie novinky a výstrelky modernej techniky oveľa neskôr ako do miest a na sídliská. A medzi pôvodným kuchynským vybavením sa nájde mnoho užitočných a cenných kuchynských potrieb, ktoré sa v novodobej alebo inovovanej forme používajú dodnes.

Krásna dobová drevená škatuľka na korenie mala miesto na stene a babičky od nich ukladali korenie a bylinky. Foto: RendyJanson/Flickr.comKrásna dobová drevená škatuľka na korenie mala miesto na stene a babičky od nich ukladali korenie a bylinky. Foto: RendyJanson/Flickr.com

Keď sa nevarilo…

V kuchyniach našich prababičiek a babičiek sa varilo, spriadali sa stretnutia (poklábosenie so susedmi), vítali sa návštevy a páralo sa perie. Tiež boli určené „dni veľkého prania bielizne ", kedy sa pralo na valche v koryte, v "dňoch kúpacích“ sa rodina postupne v koryte so zohriatou vodou z kachieľ vykúpala. V mnohých domácnostiach sa v kuchyniach taktiež chovali úplne malé kuriatka.

Najdôležitejšia časť domu

Kuchyňa bola v minulosti tiež stredobodom celej rodiny, najdôležitejšou časťou domu a tiež všetkých tradícií a zvyklostí daného kraja, regiónu a krajiny, ktoré sa striktne dodržiavali a pripomínajú sa dodnes. Napríklad výslužka koledníkom sa nadeľovala tiež v kuchyniach, podávala sa tu štedrovečerná večera, na Veľkú noc sa tu „polievala pani matka“, a mnoho iného.

Kuchynské náčinie – materiálom nie je dnes ako predtým drevo, mosadz a cín, ale silikón, plast a antikorová oceľ. Foto: JenySmith/Flickr.comKuchynské náčinie – materiálom nie je dnes ako predtým drevo, mosadz a cín, ale silikón, plast a antikorová oceľ. Foto: JenySmith/Flickr.com

Dnešná kuchyňa

Tak ako kuchyňa v minulosti, tak sa dnes stávajú súčasné kuchyne najdôležitejšie miestnosti rodinného života. Okrem prípravy jedál sa tu schádza rodina k príjemnému posedeniu a kláboseniu s rodinou a priateľmi. Oproti minulosti je však kuchyňa často voľne napojená na obývaciu časť a gazdinka (ak kuchtí sama) v nej nie je tak izolovaná od zvyšku rodiny. Súdobá kuchyňa je štýlová, moderná, účelná a vybavená tým, o čom sa našim babičkám ani nesnívalo.

Zdroj foto: JenySmith1/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS