2/3
5 dôvodov, prečo by ste nemali byť skeptickí, keď ide o katalógové projekty domov

5 dôvodov, prečo by ste nemali byť skeptickí, keď ide o katalógové projekty domov

2. března 2016 v 20.15 , Domy

Katalógové projekty sú na architektonickej scéne už nejaký ten piatok, pričom bolo podľa nich postavených už mnoho rodinných domov. Stále sa však nájdu ľudia, ktorí majú voči nim averziu a spájajú si ich s predsudkami o uniformite bývania, nulovej štipke fantázie a nekvalitnom naprojektovaní. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo by ste voči katalógovým projektom domov nemali byť skeptickí.

1. Nie sú to škatule

Množstvo projektov v katalógoch projekčných kancelárií má charakter prízemného bungalovu, vďaka čomu často vzniká názor, že katalógové projekty sú len „hranaté škatule“. Nie je to však pravda. To, že ide poväčšine o bungalovy, je jednoducho spôsobené dopytom zákazníkov – ľudia v dnešnej dobe takéto domy vyhľadávajú, či sa vám to páči, alebo nie. Ak narazíte na kvalitnú architektonickú kanceláriu, ktorá si stojí za svojou prácou, zistíte, že každý jeden dom je jedinečne naprojektovaný tak, aby bol nielen účelný, ale tiež esteticky vyzerajúci. Navyše v ponuke vždy nájdete aj zaujímavo riešené poschodové domy či bungalovy s rôznym typom pôdorysu. Ak ide o architektov, ktorí si ctia svojich zákazníkov, ponúknu im variabilitu.

2. Sú neporovnateľne lacnejšie

Viete si predstaviť, koľko stoja projekty domov? Počítajte s tisíckami eur! Cena projektov sa odvíja od množstva práce a najmä času, ktorý nad nimi projektanti či architekti strávia. Tí navyše spolupracujú s ďalšími odborníkmi, ktorých tiež treba vyplatiť – statik a inžinieri zdravotechniky, elektroinštalácie, požiarnej ochrany a vykurovania. Katalógový projekt stojí v podstate rovnako ako ten individuálny, jeho konečná cena je však omnoho nižšia kvôli tomu, že architekt počíta s tým, že sa predá viackrát. Reálna cena sa tak vypočíta medzi viacerých pomyselných kupcov, ktorí môžu získať kvalitný projekt a ušetriť pri tom až 2000 eur.

3. Sú rovnako kvalitné ako individuálne projekty domov

Jedným z najrozšírenejších mýtov o katalógových projektoch je ten o ich údajnej nekvalite. Kvalita spracovania projektu domu sa neodvíja od toho, či ide o katalógový alebo nie, závisí jedine od konkrétneho architekta, ktorý ho vypracuje. Existujú projektanti, ktorí sú inovatívnejší a nadanejší ako tí ostatní, to je fakt. Katalógové projekty sú často dokonca kvalitnejšie ako tie individuálne práve z toho dôvodu, že sa predávajú viackrát. Dobrý architekt na ňom totiž vždy priebežne vychytáva všetky muchy a zapracúva pripomienky klientov.

4. Máte ich k dispozícii oveľa rýchlejšie

Nespornou výhodou katalógových projektov domov je najmä rýchlosť ich dodania. Oproti tým individuálnym, kedy vypracovanie trvá približne 2–3 mesiace, máte tento k dispozícii obvykle do dvoch týždňov v závislosti od toho, či na ňom architekt pre vás robí ešte nejaké zmeny, alebo nie.

5. Rozhodujete sa na základe vizualizácie

Ak idete za architektom a nechávate si od neho spracovať individuálny projekt, reálne uvidíte svoj dom na papieri alebo v počítači až o pár týždňov. Pri „listovaní katalógom“ (prezeraním webu) s rodinnými domami sa môžete rozhodovať už na základe hotových a prepracovaných vizualizácií. V týchto projektoch sú zahrnuté rozpočty na realizáciu stavby, všetky pohľady, rezy a dokumentácia a v neposlednom rade aj počítačová vizualizácia, ktorá vám ukáže to, ako takýto dom môže vyzerať reálne postavený. Niekedy máte k dispozícii aj 3D simuláciu, ktorá navodí pocit, ako by ste sa v ňom prechádzali.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS