29/4
Domáca nutnosť = žehlička. Ale akú si zaobstarať?

Domáca nutnosť = žehlička. Ale akú si zaobstarať?

29. dubna 2016 v 00.00 , Bytový textil , Design , Domáce spotrebiče

Sponzorované odkazy

Oblečenie, odevy, domáce textílie, bielizeň. To všetko je nutné pravidelne udržiavať. Niečo stačí vyprať a vďaka nekrčivému materiálu kúsok môžete zase použiť. Ale niektoré veci je potrebné vyžehliť. Akú žehličku si zaobstarať, aby sme nad žehlením nestrávili príliš veľa času?

Jednoznačne naparovaciu žehličku. Žehlenie je nutnosť a s naparovacou žehličkou nebude vaše žehlenie až tak náročné. Bude efektívne a kratšie než s klasickou žehličkou. Lenže zvoliť spoľahlivý model naparovacej žehličky nie je nič ľahké.

Čo si vybrať?

Ponuka trhu je veľmi pestrá, a tak je ťažké si vybrať. Hlavne správne a dobre vybrať. Všeobecne platí, že čím nižšia je cena, tým horší je celkový výkon žehličky. Podrobné testovanie spotrebiteľského časopisu dTest, ktorý vybral 15 naparovacích žehličiek a testoval ich funkcie, výkon žehlenie, odolnosť a výdrž, to dokazuje.

Žehliaci výkon

Mnohé žehličky mali výrazné problémy so žehliacim výkonom, výdajom pary aj odolnosti voči vodnému kameňu. Ukázalo sa, že skutočne pomer cena/výkon sedí. A preto šetriť na žehličke a vyberať ten najlacnejší model sa nevypláca. Kúpite si žehličku, u ktorej strávite viac času a žehlenie nebude tak efektívne, ako s iným o niečo drahším modelom.

Je prekvapujúce a smutné, že tým najdôležitejším – žehliacim výkonom, neoslnila ani jedna z testovaných žehličiek. Teda za ten najpodstatnejší faktor kvôli ktorému si de facto žehličku zaobstarávate, dostali všetky prístroje len a iba uspokojivé hodnotenie. Teda konkrétne štrnásť z pätnástich modelov. Jedna žehlička dostala hodnotenie ešte horšie – dostatočne.

Precíznosť žehlenia

Žehlička si „vie“ dobre poradiť s materiálom umelým, alebo s takým, ktorý je zmeskou materiálov. Keď ide o prírodné bavlnené a ľanové textílie, tak aj po ich dôkladnom vyžehlení boli na kúskoch zjavné známky pokrčenia.

Odolnosť proti vodnému kameňu

Išlo o časovo náročný test pozostávajúci zo simulácie žehlenia za 252 hodín (zodpovedá to zhruba dvojhodinovému žehleniu raz týždenne po dobu dvoch a pol roka), a to uchytením modelov v špeciálnom zariadení. V priebehu testovania sa dolievala voda, podľa potreby boli modely čistené a doprialo sa im aj pravidelných prestávok. Ak daná žehlička v tomto teste neobstála (napr. prestala fungovať pre pokles výdaja pary, únik vody), dostala hodnotenie nedostatočná. Z celej skvadry pätnástich testovaných modelov väčšina obstála.

Odolnosť žehliacej plochy

Na testovanie odolnosti žehliacej plochy boli použité tri materiály s rozdielnou tvrdosťou – mäkká hubka, stredne tvrdá hubka na riad a ako tretie drôtenka. Po kontakte s týmito materiálmi bola hodnotená intenzita prípadného poškriabania.

Obsluha žehličiek

V obsluhe medzi modelmi neboli žiadne rapídne rozdiely. Jednoduchá a pohodlná obsluha sama je pre samotný akt žehlenia veľmi dôležitá. Testovalo sa preto ovládanie, plnenie vodou, tvar držadla, ale tiež vhodný a zrozumiteľný návod na použitie. V obsluhe žiadna z modelov neexcelovala. Za obsluhu tento rok dostali všetky modely len dobré alebo len uspokojivé hodnotenie. Test obsluhy tiež obsahoval riziko možného popálenia, ktoré v súvislosti so žehlením môže nastať. Ani jeden z testovaných modelov nedostal v tejto kategórii iné ako veľmi dobré hodnotenie.

Jednotka medzi modelmi

Jednotkou medzi všetkými modelmi naparovacích žehličiek sa stala Bosh TDA502412E. Za veľmi výhodnú cenu (od 45 € do 55 €) získate dobre žehliaci prístroj, má správny výdaj pary, vnútorná časť žehličky sa nezanáša vodným kameňom a celá žehliaca plocha modelu je odolná proti mechanickému poškodeniu. Bosh TDA502412E má taktiež vylepšenú funkciu automatického vypínania, ktoré dobre funguje nielen vo zvislej a vodorovnej polohe, ale aj pri prevrátení.

A úplne posledná

Ako už bolo povedané, od lacnejších modelov nemožno očakávať zázraky. Nízka cena takmer vždy zodpovedá aj horšiemu hodnoteniu. Dôkazom je najlacnejší model ORAVA ZE-109 B (v cene od 11 € do 20 €), ktorý sa umiestnil medzi pätnástkou ako posledný. Dostal iba dostatočné hodnotenie. Sklamal najmä nedostatočnou odolnosťou voči zaneseniu vodným kameňom a len dostatočným výdajom pary aj nízkym výkonom žehlenia.

Zdroj foto: Allmedia4u.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS