1/6
Vyberáme chladničku - ako na to?

Vyberáme chladničku - ako na to?

1. června 2016 v 11.30 , Domáce spotrebiče

Sponzorované odkazy

Chladnička, mraznička – pojmy v súčasnosti úplne bežné. Tieto spotrebiče sú dnes bežnou súčasťou vybavenia našich domácností. Ale keď ju prvýkrát kupujeme, alebo stará doslúžila a hľadáme novú, ako si vybrať tú správnu dobrú a ekonomickú?

Aby bola prevádzka naozaj optimálna, chladnička kvalitná, a vy si ju užili dlhé roky bez problémov, je dôležité sledovať hneď niekoľko parametrov a kritérií.

Energetická trieda

Ideálna je trieda A +++, dobrá ešte je A ++, a kompromisom potom A bez pluska. O písmene B alebo C vôbec neuvažujte. Tieto chladničky a mrazničky na trhu EÚ od roku 2010 nemajú čo robiť. Predpokladom kvalitnej ponuky obchodu je, že ich vôbec nebude ponúkať. Chladnička totiž patrí medzi najväčších žrútov energie, preto je tento parameter veľmi dôležitý. Energetická náročnosť spotrebiča má vplyv na dlhodobé náklady celej domácnosti, preto ju nepodceňujte.

A energetickú náročnosť spotrebiča spoznáte z energetického štítku. Ten má dnes každá chladnička. A ak nie, nie je hodná vašej pozornosti – a s ňou ani daný obchod ktorý chladničku ponúka. Energetický štítok ukazuje, akú účinnosť spotrebič má, v našom prípade ideálne A +++. Tieto chladničky aj mrazničky majú až o štvrtinu nižšiu spotrebu, než tie s označením A. Okrem toho, z energetického štítku vyčítate často tiež ako hlučný spotrebič je, niečo o ročnej spotrebe energie a objeme, ktorý ponúka na využitie.

Zdroj foto: babe/Flickr.comZdroj foto: babe/Flickr.com

Klimatická trieda

Druhý parameter, ktorý je podstatný. Vďaka klimatickej triede zistíte, čo môžete od chladničky či mrazničky očakávať ohľadom chladenia a mrazenia. Na tom de facto tkvie podstata chladničiek a mrazničiek. Efektivita klimatickej triedy však stojí aj na správnom a vhodnom umiestnení. Teda ďalej od steny, s medzerou medzi ďalším vybavením a v priestore s optimálnou teplotou. A to práve udáva klimatická trieda. Ideálne teda je, vedieť už pri výbere, kam chcete spotrebič umiestniť.

Klimatické triedy pre chladiacu a mraziacu techniku domácností sú štyri

  • SN s teplotou okolia +10 až +32 ° C
  • N pri teplote okolia +16 až +32 ° C
  • ST s teplotou okolia +18 až +38 ° C
  • T za teploty okolia +18 až +43 ° C

Pre kuchyňu je optimálna T, a napríklad pre pivnicu či chladnú špajzu SN.

Objem, ktorý potrebujete

Objem, ktorý udáva výrobca chladničky, či mrazničky berte s rezervou. Prečo? Keďže v ňom je braný vnútorný priestor bez poličiek a prepážok, ktoré veľmi často k nemilému prekvapeniu užívateľov razantne objem spotrebiča znížia.

Umiestnenie, šírka a hĺbka spotrebiča

Už bolo spomenuté, že chladnička musí stáť na správnom a vhodnom mieste. Nemala by teda stáť pri spotrebičoch, ktoré vydávajú teplo – pri sporáku, rúre, sušičke, alebo práčke. Toto je dôležité z dôvodu zbytočného navyšovania spotreby energie chladničky, keď s teplotou okolia rastie spotreba ako mrazničky, tak chladničky. A keď už nemáte inú voľbu, voľte väčšiu medzeru medzi spotrebičmi. Alebo chladničku postavte samostatne mimo radu týchto pomocníkov. Aj prúdenie vzduchu okolo spotrebiča tu hrá úlohu.

Zdroj foto: MelissaOZdroj foto: MelissaO'Donohue/Flickr.com

Ďalšie drobnosti

Zvážte, čo všetko z vnútorného vybavenia chladničky a mrazničky budete pri ukladaní potravín potrebovať a vôbec využijete. Niektoré majú k dobru zásuvky na zeleninu a ovocie, alebo extra zásuvky s nulovou zónou (zaisťujúce ich čerstvosť a trvanlivosť), výškovo nastaviteľné poličky, zasúvacie plastové priehradky pre skladovanie potravín oddelene, špeciálne držiaky fliaš, a pod.

Väčšina kupujúcich dnes volí kombinovanú chladničku s mrazničkou. A tým sa stáva tento spotrebič tým najväčším v celej domácnosti. A preto potrebuje aj najviac miesta.

Možností je veľa, ponuka široká. Ale starostlivý výber sa vám oplatí a vráti vo výkone aj energiách spotrebiča. Tak dobre sami zvážte, čo vyhovuje najviac vám.

Zdroj foto: RichardKellan­d/Flickr.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS