26/5
Dobre fungujúca kuchyňa si žiada kvalitné vybavenie

Dobre fungujúca kuchyňa si žiada kvalitné vybavenie

26. května 2017 v 09.15 , Kuchyne , Riad

Kuchyňa patrí k srdcu každej domácnosti. Každodenne sa opakovane využíva, a práve kuchyňa je miestom, kde sa pohybujú všetci členovia domácnosti. Často sa tu pri jedle schádza celá rodina.

Áno, kuchyňa bola odpradávna stredobodom bývania. Kedysi sa tu konali všetky dôležité akcie – od varenia a pečenia, cez pranie a žehlenie, až po stretnutie so susedmi. V kuchyniach sa robili všetky domáce práce – šilo oblečenie, vyšívalo, ozdobovali sa cukrovinky a medovníčky, piekol chlieb, páralo perie, opravoval sa kuchynský riad , ale aj náradie, a to nielen pre dom, ale aj pre záhradu, polia a lúky.

V súčasnosti mnoho z minulého v kuchyniach už nehľadajte, avšak stále platí, že k dobre fungujúcej kuchyni patrí kvalitné vybavenie. A tým vybavením máme na mysli nielen kuchynský nábytok, stôl a stoličky, ale aj kuchynské potreby , riad, hrnce a funkčné dekorácie.

O kuchyniach, ako takých aj o najrôznejšom jej vybavení sme už v našom magazíne písali viackrát. Preberali sa typy kuchýň, nábytok, kuchynské vybavenie a náčinie pre kuchyňu , alebo kuchynské nože a textílie, ale aj odpadkové koše, ktoré nevyhnutne ku kuchyni patria. Riešili sme aj triedenie odpadov v domácnosti, eko či mobilné kuchyne.

Dnes sa zameriame na riad a hrnce . To je základné vybavenie, bez ktorého správna kuchyňa nemôže dosť dobre fungovať. Ale viete, aké vybrať a ktorý materiál je lepší a kvalitnejší? Riadu a typov hrncov dnes dostanete toľko, že je to skutočný oriešok orientovať sa v ňom.

Riad do kuchyne môžete mať teflónový, z termolonu, sklenený, titánový, nerezový, medený, liatinový, smaltovaný, a niektoré kúsky aj z iných novodobých materiálov, ale napríklad zo silikónu rajnice asi nekúpite. Avšak zapekaciu misu, alebo formy na pečenie už áno. K dispozícii sú silikónové formy na bábovku, na muffiny, na perníčky, kúpite aj silikónovú dosku, tĺčik na mäso či valček.

Teflón a nerez patria k najviac využívaným typom riadu. Je to dané cenovou dostupnosťou a vlastnosťami týchto materiálov. Teflón čoby syntetický termoplastový materiál je odolný na veľmi vysokú teplotu a príjemne sa v nádobách s teflónovou vrstvou varí. Nerezové riady sú trvanlivé, krásne vyzerajú a platí, že čím hrubšie steny nerezový kúsok má, tým je riad lepší. Tiež má veľmi dobrú odolnosť proti oderu.

Boomom doby je dnes titánový a medený riad, spolu so sklom. Titan sa vyznačuje vysokou cenou a patrí k jednému z najkvalitnejších typov riadu, je veľmi odolný a dlho udrží teplo. Medené kúsky sú veľmi šik, rýchlo a rovnomerne vedú a dlho udržia teplo, a rovnako ako titán tak šetria čas nutný na uvarenie aj samotnú energiu, na ktorej pokrm pripravujete. Vracajú sa hojne do kuchýň sklenené zapekacie misky, formy na pečenie a misy z tvrdeného hrubostenného skla. Sú odolné, dlho držia teplo, ale tiež sú ťažké a trochu krehkejšie ako iný riad.

Tak trochu na okraji stoja smaltové riady, aj keď sú cenovo najlacnejším variantom vybavenia kuchyne. Dobre vedú teplo, vyzerájú pekne, len občas smalt opadáva. Rovnako ako liatina sa využíva menej. Tá je síce odolná, ale veľmi ťažká. A tak je na ústupe, aj keď na nej uvaríte zdravo a bez tuku.

Zdroj foto: Eshop.tescoma.sk

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS