27/7
Volány: boli, sú a budú...

Volány: boli, sú a budú...

27. července 2017 v 00.00 , Bytové doplnky , Bytový textil , Design , Kuchyne , Obývacie izby , Spálne

Sponzorované odkazy

Boli nevyhnutným textilným doplnkom interiéru, prípadne okien a často i dverí. Majú stále miesto v súčasnosti? Áno, majú. Volány boli, sú a budú...

Sú to textilné ozdoby nad oknami i dverami, zo záclonoviny či inej látky, korešpondujúce so záclonami, či závesmi, alebo inými dekoračnými textíliami v danom interiéri, prípadne tieto textílie v kontraste farieb doplňujúcich.

Mohlo by sa zdať, že tento štýl už je minulosťou a je staromódny. Akoby anglický štýl zdobenia interiéru, predovšetkým okien. Ale chyba lávky, volány stále frčia, a možno viac než predtým. Dnešné závesoviny, záclony, poťažmo volány sú vymakanejšie, pretože sú často už nariasené štýlovo do rovnomerných skladov, a tak s ich inštaláciou v interiéri ubúda veľa práce.

Zdroj foto: BlinsonOnline / Flickr.comZdroj foto: BlinsonOnline / Flickr.com

Pri využití volánov vo vašom príbytku a ladení interiéru je dôležité vybrať vhodný typ volánu, látky aj farby tak aby ladili dizajnovo s daným interiérom. Samotné zavesenie tejto ozdoby nie je nič zložité. Predovšetkým vďaka dnešnej dobe už riasené volány sa ľahko inštalujú. Podľa zakončenia sa buď navliekajú na klasickú garnižu a takzvane ju „oblečú“, alebo sa vešajú na koľajničky, háčiky, či nadväzujú mašličkami a stuhami na závesové tyče.

Zdroj foto: Eltpics / Flickr.comZdroj foto: Eltpics / Flickr.com

Dnes sú ponúkané priamo už univerzálne a hotové volány, ktoré sú opatrené háčikmi, stuhami, alebo suchými zipsami a možno ich ľahko pridať k existujúcim textíliám a dozdobiť okno či dvere. Vďaka riaseniu potom možno rozmerovo celý doplnok doladiť s rozmermi tyče, garniže aj okna, či dverí samotných. Pozor len na hrany okien a dverí, nie je veľmi estetické, ak je všetko príliš tesne pri sebe. Volány majú pôsobiť vzdušne, či už sú dizajnovo (alebo farebne) ladené akokoľvek.

Zdroj foto: EmilyMay / Flickr.comZdroj foto: EmilyMay / Flickr.com

Boomom súčasnej doby sú predovšetkým moderné a nie príliš zdobené volány, hladké a často bez záhybov. Veľakrát úplne nahrádzajú ostatné textílie v okne, pričom sú jednoduchým a efektným prvkom okna, dverí a interiéru. Dizajnovo dnes frčia tie v geometrických alebo abstraktných vzoroch. Tieto volány nie sú farebne kontrastné, ale zladené s daným priestorom, závesom, alebo záclonkou. Avšak je úplne na vás, ako volány v interiéri pojmete. Fantázii a riešeniu sa medze nekladú. A to nielen riasením, ale aj farebnosťou, či vzorom.

Perfektne v interiéri pôsobia volány z textílií, (ale aj farieb a vzorov), ktoré sa opakujú v interiéri ako volány na okne a dverách, vo forme vankúšikov, prikrývok, čalúnenie stoličiek, pohoviek a kresiel, predložiek, alebo iných dekorácií – váz, sošiek, tienidiel lámp, taburetiek, farby stolčekov a políc, alebo i farieb a vzoriek tapety, či prestieranie a stolových textílií.

Úvodné foto: BlinsonOnline / Flickr.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS