23/3
Veľká noc 2018: čo je tento rok v kurze?

Veľká noc 2018: čo je tento rok v kurze?

23. března 2018 v 00.00 , Bytové doplnky , Design

Sponzorované odkazy

Ako každý rok sa blíži míľovými krokmi veľkonočné obdobie, a každoročne sa málinko menia aj trendy vo veľkonočnej výzdobe. Čo frčí tento rok?

Veľká noc je pohyblivým sviatkom, a jej dátum sa rok od roku mení. Sviatok Veľkej noci patrí k pôvodným slovanským sviatkom a je oslavou vzkrieseného Krista. Jedná sa o najdôležitejší kresťanský sviatok, pričom sa Veľkonočná nedeľa oslavuje prvú nedeľu po prvom jarnom splne. Tento rok Veľká noc začne koncom marca a skončí začiatkom apríla.

Ako sa nazývajú dni Veľkej noci a čo znamenajú?

  • Kvetná nedeľa tento rok pripadá na 25. marca a je pripomienkou Ježišovho príchodu do Jeruzalema, touto nedeľou sa začína Svätý týždeň
  • Modrý pondelok pripadá na 26. marca, a je to nenáboženské ale slovanské tradičné pomenovanie
  • 27. marca pripadá na Žltý utorok, ktoré opäť spadá do slovanského a nie náboženského názvoslovia
  • Škaredá streda tento rok je 28. marca a je ľudovou nenáboženskou pripomienkou Popolcovej stredy, ktorá bola v roku 2018 14. februára
  • Zelený štvrtok 29. marca je pamiatkou na poslednú večeru Ježiša
  • Veľký piatok 30. marca je dňom umučenia Ježiša
  • Biela sobota 31. marca je potom dňom jeho pochovania, pričom v noci na nedeľu potom vstal Ježiš z mŕtvych
  • Veľkonočná nedeľa spadá tento rok na 1. apríla a je dňom vzkriesenia, s ktorým končí svätý týždeň
  • Veľkonočný pondelok 2. apríla je slovanský sviatok, tradičné sú korbáče, kedy chodia muži a chlapci polievať a šibať ženy prútikom, aby sa dožili pevného zdravia a dlhého života
  • Biela nedeľa je druhá veľkonočná nedeľa, ktorá tento rok pripadá na 8. apríla a je náboženským sviatkom, pri ktorom novo pokrstení toho dňa nosili biele rúcho

Krásna jarná výzdoba

Veľkú noc si možno užiť aj inak, napríklad krásnou výzdobou a zdobením vajíčok pre polievačov, alebo k dekoráciám príbytku, záhrady a okolia domu, v byte ozdobením okien, stola, komôd a dverí. Veľká noc je oslavou jari, a tak si jarným štýlom vyzdobte svoj domov a urobte si krásnu sviatočnú, alebo len jarnú atmosféru v príbytku.

Najlepšie, ako vytvoriť jarnú atmosféru, je využiť prírodu – predovšetkým osivom a jarné kvetiny ako sú narcisy, hyacinty, prvosienky, fialky. K tomu nejaký ten zajačik, kuriatko a vajcia – kraslice aj zdobené moderne. Trendom sú potom tiež netradičné kúsky – napríklad betónové vajcia, dúhové či mramorované. A k jari a Veľkej noci patria aj baburiatka, prútie a mach. Inšpirujte sa našimi obrázkami.

Čím si teda ešte tento rok vyzdobiť domov?

Ku klasike, ktorá nikdy neomrzí, patria kraslice.Ku klasike, ktorá nikdy neomrzí, patria kraslice.
Protipólom je potom moderné poňatie netradične, betónové vajcia hneď tak niekto nemá.Protipólom je potom moderné poňatie netradične, betónové vajcia hneď tak niekto nemá.
Veľmi nežnou výzdobou môžu byť dúhové vajcia na zamatovej alebo kožušinovej podložke.Veľmi nežnou výzdobou môžu byť dúhové vajcia na zamatovej alebo kožušinovej podložke.
Nádherne pôsobia tiež mramorované vajcia.Nádherne pôsobia tiež mramorované vajcia.
Tiež farebné vajcia ozdobené veľkými bodkami, vložené do pestro sfarbených vedierok.Tiež farebné vajcia ozdobené veľkými bodkami, vložené do pestro sfarbených vedierok.
Pekná a slovansky tradičná je prírodná výzdoba strakatých vajec obviazaných vrecovinovou mašľou.Pekná a slovansky tradičná je prírodná výzdoba strakatých vajec obviazaných vrecovinovou mašľou.
V štýle Vintage sú tým pravým malé strakaté vajíčka v klietke, vystlané jarnými vetvami, bahniatkami a prútím.V štýle Vintage sú tým pravým malé strakaté vajíčka v klietke, vystlané jarnými vetvami, bahniatkami a prútím.
Prútený veniec zdobený malými vajíčkami, pierkami a kvietkami na dverách, či v okne bude pôvabnou pripomienkou Veľkej noci.Prútený veniec zdobený malými vajíčkami, pierkami a kvietkami na dverách, či v okne bude pôvabnou pripomienkou Veľkej noci.
Vtipne romanticky pôsobia kytice tulipánov s ležérne ležiacim zajačikom.Vtipne romanticky pôsobia kytice tulipánov s ležérne ležiacim zajačikom.
A veľmi avantgardná je stolná výzdoba s prútenými košíčkami s vajcami, prútenými a metalickými loptičkami, doplnené prútenou vázou a pohármi s emblémom zajačikov.A veľmi avantgardná je stolná výzdoba s prútenými košíčkami s vajcami, prútenými a metalickými loptičkami, doplnené prútenou vázou a pohármi s emblémom zajačikov.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS