28/4
Zero Waste už nemôže byť jednoduchšie

Zero Waste už nemôže byť jednoduchšie

28. dubna 2018 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Kuchyne

Sponzorované odkazy

Odpady, ktoré ľudia vyprodukujú svojím životom sú dnes stále väčším problémom. Preto by mali aj slovenské domácnosti myslieť na budúcnosť a začať odpady riešiť. Jednou z ciest sú nákupy do obnoviteľných tašiek, vreciek a nádob.

Buďte Zero Waste a žite bez odpadkov.

Zero Waste

Alias slovensky život bez odpadkov, to je označenie pre trend doby a nový životný štýl, ktorý dáva zelenú prírode a životnému prostrediu. Ako? Svojim prístupom k odpadu a tomu, ako ich Zero Waste rieši. Ide o opätovné využívanie všetkých zdrojov bez tvorby odpadov, ich skládkovania, alebo ich spaľovania. Zero Waste je de facto filozofia nulového odpadu, ktorá je ideálnym cieľom.

Využiteľné znovu a znovu

Iste ste už počuli o taškách a košoch, ktoré možno využiť opakovane pri nákupe, alebo o nákupoch do prinesených nádob. Obchodíkov, kde vám vložia, čo tam kupujete do vašich nádob dnes po Česku ešte veľa nie je, aj keď biele vrany sa už nájdu. A väčšinou sú to obchody s potravinami a drogérie pre domácnosť. Tu sme ešte oproti zahraničiu dosť v plienkach, ale verme, že bude týchto objektov pribúdať, a to vrátane subjektov, ktoré tento bohumilý spôsob predaja budú prevádzkovať. Ďalšou možnosťou sú obnoviteľné vrecká, ktoré môžete využiť opakovane. Tie sú šetrné k životnému prostrediu, teda väčšinou vyrobené z materiálu, ktorý možno ľahko rozložiť.

Frusacky na obzore

Takúto alternatívu do domácnosti predstavujú Frusacky. Sú to znovu použiteľné vrecúška vyrobené z kompostovateľnej tkaniny. Rýdzo český projekt vymysleli a zrealizovali Hana Němcová a Tereza Dvořáková a impulzom bolo reagovať na stále sa zvyšujúcu spotrebu plastových vrecúšok. Práve plastové vrecká sú hororovým produktom pre našu budúcnosť. Tieto vrecká patria celosvetovo medzi najmenej triedený plastový odpad.

Ich vrecká Frusack, ktoré tieto dve dámy vymysleli, sú nielen ekologické, ale aj veľmi praktické, majú šik dizajn a sú skrátka neprehliadnuteľné. Neskúsite aj vy vymeniť plastové vrecká za vrecká Frusack a zapojiť sa tak do boja s jednorazovým odpadom? Len tak nás odpad v budúcnosti nezahltí a náš odkaz deťom nezostane len „odpad“ a čapkovskou otázkou „kam s ním“.

Nakúpite do nich mnoho

Frusack vrecká sú skvele využiteľné na ovocie, pečivo, zeleninu, ale aj potraviny zo Zero Waste obchodov, alebo žrádlo pre psov, mačky, a ďalších domácich miláčikov, ktoré sa rozvažuje na váhe alebo sa počíta na kusy. Frusacky sú vyrobené z polymliečnej kyseliny (PLA), čo je materiál na báze kukuričného škrobu, ktorý je plne kompostovateľný. PLA je totiž plne organického pôvodu a na rozdiel od bežných plastov sa po odhodení do kontajnera na bioodpad úplne rozloží – aj vo vašom domácom kompostéri.

Frusack sa zatvára na sťahovaciu stuhu a má ľahkú údržbu, keď ho možno prať nielen v ruke, ale aj v práčke. V Česku Frusack ponúka v eshope Frusack.cz, Nila.cz, alebo aj ďalšie online obchody.

Môžete vyberať verzie

  • Frusack Oean Guru Green Dot
  • Frusack Ocean Guru Purple Dot
  • Frusack Ocean Guru Blue Dot
  • Frusack Samurai

Všetky verzie majú životnosť až 2 roky.

Frusack Ocean Guru Dot

Dostanete v troch farebných prevedeniach zahrňujúceho 4 + 1 Frusack vreciek a obsahuje

  • 1 × Frusack Standard – s tmavo ružovou stuhou
  • 1 × Frusack Standard – s modrou stuhou
  • 1 × Frusack Standard – so zelenou stuhou
  • 1 × Frusack Standard – so žltou stuhou
  • 1 × Frusack Mini – zelený so žltou stuhou

Frusack štandard unesie až 1,5 kg a má objem 5 litrov a Frusack mini je o rozmere 15 × 15 cm. Jedno balenie Frusack Ocean Guru Dot vás vyjde na 20 €.

Frusack Juicy Samurai

Sada Juicy Samurai obsahuje 4 farebné Frusacky (biely, žltý, červený a zelený) pri štandardnej veľkosti s objemom 5 litrov, ktoré unesú každý 1,5 kg, a 1 Frusack Mini s rozmermi 15 x15 cm. Ten poslúži buď ako obal na ostatné Frusacky – ľahko ich do neho poskladáte a budete ich tak mať vždy pri ruke v aute, batohu, kabelke, alebo aj do neho nakúpite niečo drobnejšie. Frusack Juicy Samurai vyjde tiež na 20 €.

Keď si spočítate, koľko plastových vrecúšok ste už vo svojom živote zakúpili a koľko za ne dohromady zaplatili, a tiež koľko ste tým vyprodukovali nemalého množstva neodbúrateľného plastu, voľba je jasná – vyjde to lacnejšie a je to šetrné k životnému prostrediu. Je to Zero Waste – bez odpadkov.

Zdroj foto: Frusack.cz, Nila.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS