16/8
Ako si v lete ľahko zvýrazniť dom či byt? Pomôžu kvety, vôňa a farby

Ako si v lete ľahko zvýrazniť dom či byt? Pomôžu kvety, vôňa a farby

16. srpna 2020 v 00.00 , Bytové doplnky , Bytový textil , Design

Sponzorované odkazy

Kvôli koronavírusovej pandémii mnoho ľudí trávi tento rok v lete vo svojich domovoch viac času ako obvykle. Nahráva tomu aj počasie, ktoré je tento rok ako na hojdačke a nadpriemerne daždivé. Mnohí z nás sa tak pustia do rekonštrukcie aj drobnejších úprav svojho domova.

Leto je na to ideálny čas – napríklad nová maľovka v teplom počasí oveľa rýchlejšie schne, navyše nikomu nevadí ani neustále vetranie, ktorým zaháňame zápach náteru. Letné zľavy v obchodoch zase lákajú k nákupu nového nábytku či trendových dekorácií. Ako si v lete spríjemniť či ozvláštniť svoj domov?

Letné kvety = šťastie doma

O lete sa rozhodne nedá povedať, že by to bolo obdobie, kedy sa nám nedostáva pohľad na rozkvitnutú zeleň. Koľko rozkvitnutého ale máte priamo doma? Hoci sa čerstvé kvety z vlastnej záhradky či natrhané na lúke môžu zdať dekorácií veľmi obyčajné, je vedecky dokázané, že kvety zmierňujú stres, navodzujú pocit šťastia a posilňujú spokojnosť zo života. Kedysi ľudia verili, že letné kvety vnášajú do domova šťastie.

Ideálnou voľbou sú kvety s jednotnými, silnejšími a jednoducho tvarovanými stonkami, uložené v priehľadnej (sklenenej) váze. Tak sa stonky neschovajú a zakomponujú sa aj oni do výrazného kvetinového, prípadne dizajnového aranžmánu. Lúčne kvietky radšej vložte do nepriehľadnej vázičky. Prečo? Pretože majú nesúrodé stonky. Lúčne kvietky s tenkými, rôznorodými stonkami vám parádne vyniknú aj v atypických nádobách ako sú pohár, keramický hrnček, alebo smaltovaný plecháčik či bandaska.

Vôňa = pridaná hodnota

Kvety pohladia po duši nielen svojím vzhľadom, ale aj vôňou. A vôňa je v interiéri veľmi dôležitá, pretože navodzuje príjemnú atmosféru, osviežuje, zlepšuje náladu, uvoľňuje. Aj preto z roka na rok rastie počet esenciálnych olejov, aromatických lámp, vonných sviečok, bytových parfumov, aróma difúzerov a osviežovačov vzduchu.

Všetky tieto kúsky ponúkajú vášmu príbytku cool pridanú neviditeľnú hodnotu – vôňu. Ak však chcete dojem umocniť ešte dizajnovo, vyberte medzi nimi solitérne dizajnové kúsky aroma difuzérov, osviežovačov, alebo vonných sviečok či aroma lámp. Tieto predmety sa stávajú nefalšovanými bytovými doplnkami, a ich prevedenie sa pohybuje od vysoko hi-tech kúskov až po tie elegantné a nadčasové pracujúce s drevom, keramikou atď.

Hra tieňa a svetla

Na atmosféru domu či bytu, ale aj na vašu náladu, má mimoriadny vplyv osvetlenie. Prirodzené svetlo je veľmi dôležité pre každodennú duševnú pohodu a náladu. V letných mesiacoch si príval slniečka do interiéru môžeme vychutnávať plnými dúškami, niekedy ho však môže byť až veľa. Pre tieto prípady je dobré mať v zálohe praktické letné závesy, ktoré vám tok svetla do interiéru zredukujú a ozvláštnia ho svojim dekoračným efektom.

Výborné sú nitkové či šnúrkové závesy, ktoré pôsobia vzdušne, sú dostupné v širokej škále odtieňov a môžete ich použiť napríklad aj do dverí na terasu, kde poslúžia ako cool sieť proti hmyzu. A nezabudnite na umelé osvetlenie – taká elegantná a štýlová stolná lampička dodá priestoru svojím svetlom nový rozmer.

Spálňa zakaždým inak

Pri dizajnovom ladení vášho príbytku nemôžete obísť spálňu, či spací kút. Tam by ste sa mali v prvom rade zamerať na obliečky, a to nielen z hľadiska estetického, ale aj hygienického. Teplejšie letné noci mávajú za následok väčšie nočné potenie a posteľná bielizeň sa tak stáva živnou pôdou pre baktérie či roztoče.

Základom sú preto kvalitné bavlnené obliečky, ktoré v lete príjemne schladia. Meniť by ste ich mali v lete ideálne každý týždeň. Takto riešená posteľná bielizeň potom v lete prospeje nielen vášmu zdraviu, ale navyše vašu spálňu oživí novými farbami a vzormi. Skutočnou dizajnovou vychytávkou sú obojstranné obliečky, u ktorých môžete ľahko striedať farby napríklad každý deň.

Tipy na kúsky priamo pre vás

  • Obojstranné obliečky – tieto obliečky zo 100% bavlny majú elegantnú a modernú kombináciu farieb. Príjemná bavlna zaistí pohodlný spánok aj v letných teplotách. Pre ešte lepší efekt môžete obliečky zladiť aj s plachtami, alebo obliečkami na malé vankúšiky. Obliečky kúpite na Astoreo.cz za cenu od 24 €.
  • Stolná lampa Lifetime – je riešená v duchu škandinávskeho štýlu a vdýchne každému interiéru nadčasovosť, eleganciu, minimalizmus. Je to cool a praktický doplnok do príbytku. Drevená trojnožka dokonale zaistí stabilitu svietidla a tienidlo z vystuženej tkaniny rozptýli tlmené svetlo do príjemnej nálady. K dispozícii je na Astoreo.cz za 10 €.
  • Osviežovač vzduchu – Aby váš príbytok krásne voňal po celý rok, je osviežovač vzduchu to pravé. V modernom dizajne kombinujúcim prírodný bambus a kvalitný plast je praktickým aj dekoratívnym prvkom domova. Pri vyprázdnení zásobníka sa osviežovač sám vypne a poteší aj nízkou spotrebou 12 W či zabudovaným osvetlením. Kúpite na Astoreo.cz za 56 €.

Zdroj foto: Astoreo.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS