27/11
Obývacie steny

Obývacie steny

27. listopadu 2013 v 09.30 , Nábytok

Sponzorované odkazy

Masívnym obývacím stenám, ktoré ešte donedávna vyplňovali interiér obývacej izby, vo svojej podstate odzvonilo. Dnešné moderné obývacie priestory disponujú otvorenosťou a minimalizmom nábytku, ktorý sa nesie v duchu jednoduchých, elegantných línií. Takmer až do stropu vysoké obývacie steny sú nahradené nízkymi televíznymi stolíkmi, nízkymi obývacími zostavami, ktoré dopĺňajú atypické poličky a regály.

Zhruba pred necelými dvadsiatimi rokmi bola obývacia stena sústredená do jedného kompaktného celku, ktorý slúžil zvyčajne ako úložný priestor a vitrína s dekoračným sklom a porcelánom. Súčasťou vtedajších obývacích stien boli poličky určené pre uloženie kníh, zásuvky na najrôznejšie drobnosti a výklenok slúžiaci pre umiestnenie televízora. Z farebného prevedenia prevládali obývacie steny disponujúce tmavými odtieňmi, ktoré v spojení s masívnym drevom pôsobili robustne, takmer až depresívne.

S postupom času, sa vďaka moderným technológiám, zmenil aj životný štýl a požiadavky zákazníkov. Obzvlášť mladí ľudia sa vyhýbajú robustnému nábytku, uprednostňujú minimalistické nábytkové poňatie, volia jednoduchosť. V moderných obývacích izbách prevládajú nízke televízne stolíky a rozmiestnené police na umiestnenie reproduktorov. Obývacia stena sa skladá z oddelených prvkov, jednotlivých kusov nábytku, ktoré sa podľa potreby rozmiestňujú v danom interiéri. Prevládajú nízke zostavy komôd, ktoré slúžia ako podesty pre umiestnenie televízora, DVD, CD prehrávača a hifi veže. Komody sú spravidla doplnené závesnými skrinkami, v rovnakom alebo odlišnom farebnom a materiálovom prevedení. Sklenené vitríny k prezentácii sviatočného riadu a najrôznejších darčekových predmetov prevládajú v domácnostiach staršej populácie.

Design

Obývacie steny sa najčastejšie vyrábajú v kombinácii najmenej dvoch rôznych materiálov. K najžiadanejším patria drevené zostavy v kombinácii s mliečnym sklom a kovovými úchytkami. K moderným materiálom, používaným na výrobu obývacej steny, patrí plast, kov, ratan alebo celosklenené zostavy.

Z farebného prevedenia prevládajú odtiene wenge, morený dub či dyha zebrano. Veľmi obľúbený je dezén orecha, ktorý disponuje variabilnou farebnosťou a veľmi dobre sa kombinuje s odlišne farebnými kusmi nábytku a celkovou farebnosťou interiéru.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS