5/6
Pálená škridla: najlepšia strešná krytina?

Pálená škridla: najlepšia strešná krytina?

5. června 2017 v 11.45 , Domy

Staviate dom alebo v rámci rekonštrukcie nehnuteľnosti riešite pokrývku a tú správnu strešnú krytinu? A viete, čo všetko máte na výber a ktorá strešná krytina je práve pre tú vašu strechu vhodná?

Niekedy je ťažké sa v záplave ponúk orientovať. Platí to aj pre strešnú krytinu. Možno vám pomôžu naše ďalšie riadky o typoch tejto krytiny. Správna funkčná strecha je totiž u akejkoľvek nehnuteľnosti kľúčová. Bez nej by nebol dom domovom, ani bezpečným miestom pre život.

Čo je na trhu?

Medzi štandardné a tie najviac využívané typy krytín na strechu patrí pálená škridla a betónová škridla, potom sú to asfaltový šindeľ alias bitúmenová krytina, vláknocementová krytina a hliníková strešná krytina.

Každá z týchto krytín má svoje špecifiká predovšetkým vo svojich vlastnostiach (zloženie materiálu, spôsob spracovania, váha, trvanlivosť, farby a úpravy povrchu). Tým je ovplyvnená vo finále aj cena, ktorá je u jednotlivých druhov strešnej krytiny značne rozdielna. A podľa toho všetkého potom závisí aj to, ktorú strešnú krytinu zvolíte, pričom je nutné brať na zreteľ fakt, že nie každá krytina je vhodná na každú strechu.

Pálená škridla

Áno je v nich rozdiel a skutočne nie je škridla ako škridla . Pálené škridly sú odolné voči poveternostným podmienkam, majú dlhú životnosť, sú klasikou a veľmi príjemným prírodným tradičným materiálom, ktorým je keramika, ktorá pálením získava na tepelnej izolácii, krásnom vzhľade a neskutočnej trvanlivosti. Takáto kvalitná pálená škridla vám vydrží na streche nie 30 rokov, ale aj viac ako pol storočia. Pálená škridla je vhodná pre strechy so sklonom minimálne 22° a viac.

škridla CREATON TITANIAškridla CREATON TITANIA

Medzi pálenými škridlami vyniká škridla CREATON TITANIA , ktorá je v posledných troch rokoch veľmi obľúbeným typom. Patrí k posuvným škridlám väčšieho formátu vyznačujúca sa výbornou estetikou, kvalitou, odolnosťou a dlhou životnosťou. Bonusom navyše je potom fakt, že je svojou príjemnou cenou ekonomicky dostupná širokému spektru záujemcov.

Betónová škridla

Na prvý pohľad si ju možno často s pálenou pomýliť, tak sú si niekedy tieto škridly podobné. Avšak betónová škridla má jemne širšie spektrum farebných variantov aj prevedení než pálená. Rovnako ako ona sa vyznačuje krásnym povrchom a je vyrobená modernou technológiou zo zmesi kvalitného materiálu. Kvalitná betónová škridla vydrží na streche veľmi dlho – má životnosť viac ako 30 rokov, pričom ju možno využiť na strechu so sklonom už od 17° a viac.

Asfaltový šindeľ

Asfaltový šindeľ alias butimenová krytina, sú strešné šindle vyrobené z asfaltu (modifikovaného bitúmenu) a možno ich využiť pre strechy s minimálnym sklonom 7° a viac. Patrí k ľahšiemu typu strešnej krytiny, ktorej životnosť sa počíta do 30 rokov, avšak ich vzhľad sa časom mení, keď takzvane plešatie. To znamená, že stráca rokmi hydrofobizovaný posyp, ktorý je zásadným prvkom týchto strešných šindľov. Pre zamedzenie tohto javu je veľmi podstatný typ šindľa a kvalita celej pokládky s efektívnym riešením všetkých prvkov strechy (odvetrávanie, krov).

betónová škridla Veronabetónová škridla Verona

Vláknocementová krytina

Je to krytina vyrobená zo zmesi vláknocementu, konkrétne z 40% cementu, 11% recyklovaného vláknocementu, 2% armovacích vlákien, 5% buničitých vlákien, 12% vody a 30% vzduchových pórov. Býva na povrchu prifarbená kvalitnou a farebne stálou akrylátovou farbou. Je vcelku kvalitnou a trvanlivou krytinou. Vláknocementová krytina je vhodná pre strechy s minimálnym sklonom 15° a viac.

Hliníková strešná krytina

Je to ľahká, kvalitná a prekvapivo trvanlivá krytina, s vysokou odolnosťou k teplotám (-30° C do + 80° C) a využitím v akomkoľvek prostredí, aj v tom extrémnom ako sú hory a veterné oblasti. Hliník (aj ten farbený) sa nelúpe, nepraská, a krytina je určená pre strechy s minimálnym sklonom 5° a viac. Má dobre tvarovateľné prvky, a dá sa s ňou veľmi dobre manipulovať a pevne aj dobre uchytiť.

Zdroj foto: Creaton.sk;

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS