24/11
Luster do obývačky: Vyberte si ten pravý!

Luster do obývačky: Vyberte si ten pravý!

24. listopadu 2013 v 07.30 , Bytové doplnky , Svietidlá

Sponzorované odkazy

Prvé historické zmienky o lustroch pochádzajú z doby okolo polovice 16. storočia. Ich priekopníkmi sa stali Benátčania, ktorí si ako prví posvietili lustrom zdobeným prívesmi z horského krištáľu. Boom lustrov však začal až o dve storočia neskôr, a to vďaka vyspelejším technologickým postupom spracovania skla. V Česku sa prvé krištáľové lustre objavili začiatkom 18. storočia a ihneď sa stali svetoznáme a požadované.

Umiestnenie lustra

Keďže je obývacia izba centrálnou miestnosťou domu, výber osvetlenia je samozrejme veľmi dôležitou záležitosťou. Luster by sme mali umiestniť tesne do stredu obývačky, lebo v tejto polohe dodá najintenzívnejšie a najefektívnejšie svetlo, ktoré podporuje sústredené vnímanie. Pri umiestnení lustrov musíme dbať na správnu výšku zavesenia; luster by nemal navodzovať optický klam nízkej polohy.

Výber a dizajn lustrov

Na našom trhu existuje široký výber lustrov. Vyberať môžeme z rozmanitého tvarového, dizajnového, farebného i materiálového prevedenia. Do priestranných a presvetlených obývacích izieb môžeme umiestniť lustre masívnejšie, naopak do menších priestorov vyberajme lustre jednoduché, minimalistické.

K obľúbeným materiálovým prevedeniam patria lustre sklenené, kovové alebo plastové a v poslednej dobe sa do módy opäť vracajú lustre krištáľové. Popri klasických tanierových tvaroch môžeme vyberať tienidlá kalichové, závesné, oválne, guľovité, bublinkové, kvetinové, abstraktné aj s detskými motívmi. K obľúbeným typom lustrov patria žiarovkové roje, ktoré sa skladajú z veľkého počtu preplietaných silných drôtikov, ktoré sú posiate drobnými žiarovkami.

Do moderných obývacích izieb môžeme vyberať lustre z extravagantnej kolekcie, vyvarovať by sme sa mali klasickým tanierovým variantom. K aktuálnym trendom patria lustre závesné s guľovitými alebo oválnymi tienidlami. Farebné variácie by sme mali prispôsobiť interiéru obývacej izby, za žiaduce sa považuje kombinácia maximálne dvoch farebných prvkov. Štandardne zariadeným obývacím izbám, ktorých dominantou je mohutná obývacia stena, bude naopak slušať luster s tanierovým tienidlom.

Lustre s papierovými tienidlami typu lampiónov sú obvykle veľmi lacnou záležitosťou, avšak po stránke estetickej a dizajnovej pôsobia veľmi nevkusne až lacno. Ak sa však rozhodneme pre papierový variant je dôležité snúbiť farbu a tvar s interiérom obývačky.

Pokiaľ vyberáme osvetlenie do celého domu či bytu, zamerajme sa na výrobky jedného výrobcu, najlepšie jednej kolekcie alebo podobného dizajnového spracovania.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS