11/6
K domácnosti a komfortnému bývaniu patria spotrebiče: ako na ich údržbu?

K domácnosti a komfortnému bývaniu patria spotrebiče: ako na ich údržbu?

11. června 2019 v 06.30 , Domáce spotrebiče , Kuchyne

Sponzorované odkazy

Bez rôznych spotrebičov si dnes domácnosť nevieme predstaviť. Uľahčujú nám chod domácnosti (vysávač, práčka, umývačka), uchovávajú potraviny (chladnička, mraznička), varia nám vodu na kávu (varná kanvica), alebo priamo kávu (presso) a pečú za nás (pekáreň, teplovzdušná rúra), alebo ohrievajú pokrmy ( mikrovlnná rúra).

Prístrojov a pomocníkov pre domácnosť stále pribúda, a tak nie je od veci vedieť, ako ich udržiavať a čistiť tak, aby nám bez problémov a dlho slúžili. Zameriame sa na kuchyňu a rúru s mikrovlnkou. Viete, ako ich správne vyčistiť?

Keď upratujete kuchyňu, ako často si spomeniete na to, že by ste mali nejakú starostlivosť venovať aj rúre a mikrovlnke? Priznajme si to, že málokedy. Aby táto nepríjemná povinnosť bola čo najjednoduchšia, máme pre vás niekoľko jednoduchých tipov ako na to.

Ak teda nemáte rúru s pyrolýzou, teda samočistením, musíte ju udržiavať sami. Pri pyrolýze je to jasné – jednoducho zapnete čistiaci program a po jeho skončení len rúru jemne vytrite. Ale čo s rúrou, ktorá pyrolýzu nemá? Pomôže vám soľ.

Na špinavú rúru – plynovú aj teplovzdušnú

Soľ je de facto ekologický prípravok, ktorý môžete v domácnosti využiť na mnoho spôsobov, napríklad aj na vyčistenie špinavej rúry. Rozsypte vnútri rúry tak štyri polievkové lyžice soli (dávkovať môžete aj viac podľa znečistenia). Potom rúru zapnite a nechajte pri 100° C bežať až do tej doby, než soľ zhnedne. Soľ vám vstrebe všetku mastnotu do seba. Po vychladnutí soľ opatrne vyzametajte a nakoniec vnútro rúry dôkladne vytrite vlhkou handričkou.

Mikrovlnná rúra

K vyčisteniu mikrovlnky vám postačí ocot alebo citrón.

Čistenie s octom

Je to opäť ekologický spôsob, pri ktorom zmiešate 1 hrnček octu a 1 hrnček vody. Zmes zahrejte v mikrovlnnej rúre až do varu. Potom varte niekoľko minút na najvyšší výkon. Opatrne vyberte a vnútro rúry dôkladne vytrite suchou handričkou.

Údržba s citrónom

Do väčšej sklenenej, alebo porcelánovej misky dajte na kolieska nakrájaný citrón a z ďalšieho vytlačte do misky šťavu. Zalejte vodou cca 1 cm pod okraj a misku vložte do mikrovlnnej rúry. Zapnite ju na plný výkon po dobu cca piatich minút. Para z vody s citrónom vám krásne odparí nečistoty a po vypnutí stačí misku vybrať a celý vnútrajšok rúry vytrieť dôkladne vlhkou handričkou.

Vidíte, že čistenie spotrebičov nie je až taká veda a veľká práca, navyše vo všetkých prípadoch – u údržby pomocou soli, octu či citrónu dosiahnete mimo vyčistenie aj odbúranie pachov. Tak hor sa do toho!

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS