4/5
Ideálne schodisko musí byť kvalitné a bezpečné

Ideálne schodisko musí byť kvalitné a bezpečné

4. května 2012 v 07.00 , Bytové doplnky

Sponzorované odkazy

Schodisko je v poschodových domoch nepostrádateľným vybavením, ktoré môže pri zachovaní dôležitých prvkov pôsobiť exkluzívne a dodať interiéru určité kúzlo. Interiérové schodiská sú dnes vyrábané z rozličných materiálov – dreva, betónu, kovu i skla.

Kvalitu schodiska nemožno zistiť len optickým vnemom, za estetickou stránkou sa môže skrývať veľké nebezpečenstvo. Dobré schodisko by malo byť schopné znášať trvalé zaťaženie a nepodliehať prasklinám alebo lámaniu. Výška jednotlivých nášľapníc je dôležitá predovšetkým pre bezpečnosť chôdze. Vzdialenosť nášľapníc musí byť v celej ploche zachovaná jednotná – možno sa to zdá byť absurdné pripomenutie, ale v praxi je centimetrová rozdielnosť citeľná a pre krok značne mätúca.

Kvalitné a bezpečné schodisko musí byť z pevných materiálov, za ktoré sa považuje drevo alebo betón. Schodiská zo skla alebo kovu sú skôr dizajnovou záležitosťou, ktorej by sa však mali vyhýbať rodiny s deťmi. K vyššej bezpečnosti slúžia behúne, ktoré často môžu zvýšiť vizuálnu príťažlivosť celého schodiska.

Nevyhnutným doplnkom je zábradlie

Zábradlie je nevyhnutným doplnkom každého schodiska, ktoré zaručuje predovšetkým bezpečnostné opatrenia. Zábradlie je taktiež určené ako prvok estetický, zvyšujúce celkovú krásu schodiska. Výška zábradlia by sa mala pohybovať v rozmedzí 860 – 970 mm, v praxi začína minimálna výška u 910 mm. Priemer zábradlia musí byť pohodlný pre uchopenie, typické rozmery sú medzi 32 až 68 mm.

Čo sa materiálového prevedenia týka, opäť vyhráva prírodné prevedenie v podaní dreva. Drevo je považované za najbezpečnejší materiál. Niektorí ľudia volia kov, avšak ten je ideálny pre schodisko a zábradlie vonkajšie. Spomínané sklo je voľbou skôr dizajnovou, v praxi a rodine s malými deťmi úplne nerealizovateľné. Obľúbeným materiálom sa stáva betón, ktorý vyniká svojimi prednosťami, ako je napríklad pevnosť, stabilita, nezničiteľnosť, ťažká opotrebovanosť, nulová údržba.

zdroj: http://www.timesinterior.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS