19/2
Záclony a závesy - ideálny doplnok do každej domácnosti?

Záclony a závesy - ideálny doplnok do každej domácnosti?

19. února 2021 v 22.00 , Bytový textil

Záclony a závesy sú obľúbeným doplnkom každej domácnosti. Domov tak pôsobí viac útulne a esteticky. Je to tiež módny prvok každého domu alebo bytu. Podľa čoho si vyberať záclony a závesy?

Rozdiel medzi záclonou a závesom je skutočne jednoduchý. Závesy spĺňajú úlohu clony. Zatieňujú priestor domu a stávajú sa estetickým prvkom interiéru. Pri výrobe závesov je použitá špeciálna zatemňovacia látka, podľa ktorej rozlišujeme dva druhy tohto doplnku.

Poznáme dim out závesy, ktoré zatieňujú priestor na 70 – 75 %. Ďalším typom sú black out závesy, ktoré zatemnia priestor na 100 % a dokážu čiastočne ohrievať miestnosť v ktorej sa nachádzajú.

Pri výrobe záclon sa používajú výrazne jemnejšie a padavejšie materiály. Úloha záclony sa odlišuje najmä podľa toho, aký druh použijeme. Vo všeobecnosti však platí, že záclony sú jemnejšie a ľahšie.

Poznáme dva základné typy záclon, ktoré sa rozlišujú podľa ich dĺžky. Záclony s polovičnou dĺžkou sa používajú najmä na optické dodekorovanie okna. Tento typ sa najčastejšie využíva v miestnostiach, ako napríklad kuchyňa alebo obývačka. Záclony s dlhou dĺžkou používame na zabránenie priameho výhľadu z prostredia do interiéru. Tento typ záclon sa najčastejšie používa na balkónové dvere alebo na okná v detskej izbe.

Ako vybrať správny vzor a farbu materiálu?

Čo sa týka farby záclon, na výber moc nemáte. Avšak to neplatí pre výber vzoru. Vzory záclon poznáme skutočne rôzne, je už len na vás či preferujete jemnejšie a decentnejšie vzory alebo nie. Závesy sú vo farbách aj vzoroch pestrejšie. Vo všeobecnosti platí, že tmavá farba zmenšuje a svetlá farba, naopak, priestor zväčšuje.

Záclona metrážová Dulce, foto: interie.skZáclona metrážová Dulce, foto: interie.sk

Veľké vzory uberú z veľkosti priestoru a malé vzory zase priestor rozšíria. Ak v miestnosti kombinujete viac vzorov a farieb, nezabúdajte na to, že by medzi nimi mala byť jedna dominantná farba a vzor. Dôvodom je, že vaša miestnosť bude viac tvoriť pocitový súlad a jednotu.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS