15/11
Orientálne bývanie – podľahnite čaru japonskému štýlu

Orientálne bývanie – podľahnite čaru japonskému štýlu

15. listopadu 2013 v 07.30 , Bytové doplnky , Byty , Design , Domy , Nábytok , Obývacie izby

Sponzorované odkazy

Orientálny štýl bývania je inšpirovaný Japonskom, Čínou, Indiou a Afrikou. Postupne si všetky štýly predstavíme a dnes sa budeme venovať bývaniu v japonskom štýle.

Hoci to tak možno na prvý pohľad nemusí vyzerať, japonský štýl netradičnou cestou úplne spĺňa požiadavky, ktoré dnešní moderní ľudia kladú na bývanie.

Bývanie v súlade s prírodou

Japonský spôsob bývania, známy tiež medzinárodne ako japan style, vychádza z východnej filozofie, podľa ktorej by mal človek žiť v súlade s prírodou. Práve návrat k prírode je pri tomto štýle poznať predovšetkým vo výbere materiálu, z ktorého je zhotovené vybavenie japonských domácností. Základným materiálom je drevo a bambus, veľmi často v kontraste s kameňom. Obľúbené sú ďalej prírodné tkaniny, ako je ľan a bavlna.

Vyznávaný je skromný a triezvy štýl, ktorý môže na prvý pohľad pôsobiť stroho. Táto strohosť vybavenia je však vykompenzovaná kontrastom farieb, hlavne červenej, čiernej a bielej, dopĺňaných farbou zlatou.

V japonských interiéroch kontrastuje najmä červená, čierna a biela farba. Autor: Tanaka JuuyohV japonských interiéroch kontrastuje najmä červená, čierna a biela farba. Autor: Tanaka Juuyoh

Praktické a efektívne rozdelenie priestoru

V japonských domoch sa nestretneme so striktne rozdeleným priestorom, vďaka čomu pôsobia veľmi priestranne, vzdušne a čisto, a v človeku navodzujú pocit voľnosti. Pevné múry bývajú nahradené paravánmi s japonskými motívmi a tiež posuvnými stenami shoji, skladajúcich sa z pásov látky, ktoré sú upevnené na koľajničke.

Oba tieto spôsoby rozdelenia priestoru spĺňajú požiadavky na variabilitu priestoru a zároveň sú veľmi praktické. Možno za ne schovať napríklad skrine či pracovný stôl, skrátka všetky prvky, ktoré neladia s interiérom a mohli by tak pôsobiť disharmonicky.

Posuvné steny – typický prvok japonského interiéru. Autor: Tanaka JuuyohPosuvné steny – typický prvok japonského interiéru. Autor: Tanaka Juuyoh

Relaxácia v obývacej miestnosti

Pre obývacie miestnosti japonských domov je typický skromný a predovšetkým nízky nábytok, a to preto, že sa tradične sedáva priamo na zemi. Práve priestor na sedenie tiež býva centrálnym miestom obývacích miestností.

Pre väčší komfort sú na podlahu umiestňované rohože, tatami, ktoré majú výborné izolačné vlastnosti, ďalej vankúšiky na sedenie, niekedy sa môžeme stretnúť aj s čajovým stolíkom, nie je to však pravidlo.

Autor: Tanaka JuuyohAutor: Tanaka Juuyoh

Minimum dekorácií, maximum variability

Japonský štýl bývania je charakteristický minimom dekorácií. Využívané sú rastliny, najmä kvetinové aranže, ikebany, ďalej potom orchidey a bonsaje. Dekorácie majú neraz zároveň aj praktickú funkciu, ako napríklad lampióny či tradičné vysoké lampy z ryžového papiera.

Typické a veľmi obľúbené je spájanie interiéru a záhrady, čo jednak plní estetickú funkciu a súčasne umožňuje byť v kontakte s prírodou. Japonský štýl bývania v sebe spája ako účelnosť, tak estetickosť a navyše je v súlade s minimalizmom, v Európe toľko obľúbeným. Vyskúšajte tento štýl aj vy a podľahnite jeho čaru.

V lete je možné spojiť interiér domu so záhradou. Autor: Tanaka JuuyohV lete je možné spojiť interiér domu so záhradou. Autor: Tanaka Juuyoh

Zdroj obrázků: www.flickr.com, www.commons.wikimedia.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS