24/4
Bývanie a premeny po kúpe

Bývanie a premeny po kúpe

24. dubna 2016 v 00.00 , Byty , Design , Kuchyne , Kúpeľne

Sponzorované odkazy

Zaobstarali ste si svoj byt či domček, a chcete v ňom mať všetko podľa svojho? Aké sú preferencie u mužov a aké u žien? A ktoré časti bytu či domu sa najviac rekonštruujú?

Cirka polovica Slovákov si vo vyhotovenom byte alebo dome niečo zmení, najviac sú upravované kúpeľne. K nejakým razantným rekonštrukciám a priestorovej dispozičnej zmene však pristúpi asi len desatina novopečených majiteľov nehnuteľností.

Bežné úpravy

Najbežnejšími úpravami všeobecne je riešenie miesta pre vstavané skrine, vytvorenie nových alebo úprava súčasných priestorov pre uskladnenie nielen oblečenia, ale aj ďalších pre domácnosť nevyhnutných vecí. A tiež sa často rieši inštalácia posuvných dverí, alebo druhá toaleta či svetlovody.

Zdroj foto: Sasha/Flickr.comZdroj foto: Sasha/Flickr.com

Najviac upravovaný priestor

A tým úplne najviac upravovaným priestorom je kúpeľňa. Mení sa jej usporiadanie, vaňa (väčšinou sa ide z klasickej na rohovú), alebo sa vaňa úplne zruší a vymení za sprchovací kút, prípadne sa k vani sprchovací kút do usporiadania kúpeľne pridáva. Zaujímavým faktom je, že vaňu preferujú skôr ženy a sprchovací kút zase pre zmenu muži. Ideálnym stavom (a kompromisom) teda je mať oboje.

Pred faktickým bývaním

Po kúpe domu či bytu sa tieto úpravy realizujú ešte pred nasťahovaním nových majiteľov. Po kúpeľniach je najčastejšou ďalšou zmenou úprava rozmiestnenia elektrických zásuviek. Je to trend doby, ktorý zodpovedá jednotlivým víziám majiteľov o umiestnení ako kuchynských spotrebičov a svietidiel, tak televízorov či počítačov. Obdobne je tomu pri preložení rozvodov vody v kuchynskom kúte či kuchyni.

Zdroj foto: SASHA1/Flickr.comZdroj foto: SASHA1/Flickr.com

Ďalšou populárnou zmenou je spájanie miestností tak, aby vznikol veľký centrálny priestor bytu. Zmeny dispozícií obvykle riešia ľudia, ktorí zakúpili bytovú jednotku vo vyšších poschodiach. Je tu poznať dvojaký trend zmien – prispôsobenie bývania tomu pôvodnému a z detstva, či naopak bývanie úplne iné než existujúce.

Ak sú to byty vo vyššom poschodí, strešné byty, alebo naopak prízemné bytové jednotky, objavujú sa aj zmeny typu pridaných víriviek či bazén. Keďže prízemný byt máva v dnešnej dobe často predzáhradku, možno to riešiť inštaláciou vonku – mimo priestorov bytu. Pri dome tieto problémy odpadajú, vírivka sa inštaluje do kúpeľne, či technickej alebo inej samostatnej miestnosti, a bazén mimo dom – na záhradu.

Zdroj foto: Anette/Flickr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS