25/11
Moderná obývačka alebo ako si vkusne zariadiť obývaciu izbu

Moderná obývačka alebo ako si vkusne zariadiť obývaciu izbu

25. listopadu 2013 v 07.30 , Nábytok

Sponzorované odkazy

Obývacia izba by mala byť srdcom každého domu, pretože táto miestnosť zastáva funkciu rodinnú, spoločenskú, kultúrnu, odpočinkovú, sviatočnú aj reprezentatívnu. V obývačke sa obvykle stretáva celá rodina, organizujú sa tu rodinné oslavy a priateľské posedenia. Moderným koncepčným riešením obývacej izby je vytvorenie dokonalého priestoru, ktorý bude disponovať dostatočným prísunom denného svetla, vzdušnosťou a voľnosťou. K aktuálnym trendom patrí prepojenie obývacej izby s kuchynským kútom a jedálňou alebo začlenenie obývacej izby do vstupnej haly.

Nábytok v modernej obývacej izbe

K aktuálnym nábytkovým trendom patrí minimalistické poňatie, jednoduchosť a hladkosť nábytkových línií. Masívne a mohutné nábytkové steny sú nahradené nízkymi televíznymi stolíkmi, vitríny s porcelánom či sklom nahradili jednoduché police alebo menšie skrinky. Dôraz sa kladie predovšetkým na vzdušnosť a odľahčený priestorový vzhľad s cieľom zdôrazniť jednotlivé solitérne nábytkové prvky.

Dominantou obývacej izby je sedacia súprava, ktorá by popri estetickej funkcii mala spĺňať predovšetkým funkciu komfortnú. Veľkosť a tvar sedacej súpravy by sme mali prispôsobiť priestorovému riešeniu obývacej izby, lebo nie každý typ je vhodný do všetkých interiérov. Aktuálnym trendom sú sedačky kožené, ktoré disponujú radom predností a svojim majiteľom tak ponúkajú vysoký komfort použitia.

Interiéru obývacej izby je nutné prispôsobiť predovšetkým farebné prevedenie sedacej súpravy, ktoré by sa malo dokonale snúbiť nielen s nábytkom, ale predovšetkým s bytovými doplnkami a použitými textíliami.

Nezabudnite na osvetlenie ani na doplnky

K dôležitým zariaďovacím predmetom patrí osvetlenie, ktoré by malo vypĺňať a zároveň osvetľovať centrálnu časť obývacej izby. K aktuálnym moderným trendom v oblasti osvetlenia obývačky patria bodové rampy, ktoré sú ponúkané v najrozličnejším materiálovom, tvarovom aj farebnom prevedení.

Celkovú atmosféru modernej obývacej izby dotvára podlahová krytina, ktorej voľba záleží predovšetkým na našom osobnom vkuse. Obývaciu izbu možno pokryť plávajúcou podlahou, korkovou, bambusovou, drevenou, keramickou alebo linoleovou. Celoplošné kobercové pokrytie je dnes v obývacích izbách tabu, ale menšie kusy kobercov vypĺňajúce priestor pod konferenčným stolíkom tvorí oživenie interiéru.

Útulnosť obývacej izby dotvárajú drobné bytové doplnky, ku ktorým patria vankúšiky, vázy, kvety, sošky alebo sviečky. Pri výbere dbajme na to, aby jednoliate kusy medzi sebou navzájom ladili, a riaďme sa porekadlom, že menej je niekedy viac.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS