28/12
Moderné spálne: Aké sú aktuálne spálňové trendy?

Moderné spálne: Aké sú aktuálne spálňové trendy?

28. prosince 2013 v 06.15 , Spálne

Sponzorované odkazy

Spálňa predstavuje miestnosť v byte alebo dome, ktorá slúži k odpočinku, relaxácii a k načerpaniu novej energie. Z týchto dôvodov by mala byť určená len a len pre tieto činnosti, a tak by nemala slúžiť ako pracovňa, herňa alebo miestnosť k hobby. Moderným trendom spálňových interiérov je minimalizmus, jednoduchosť, presvetlenosť, vzdušnosť a striedmosť.

Spálňa je predovšetkým posteľ

Dominantou spálne by mala byť posteľ, ktorá patrí k základnému spálňovému vybaveniu. Kvalitu spánku však neovplyvňuje iba výber posteľovej konštrukcie, ale predovšetkým výber posteľných doplnkov, ktorými je rošt a matrac, ktoré je nutné pred kúpou vyskúšať.

Dôležitú úlohu tu zastáva tiež výber správnych obliečok, ktoré by mali byť vyrobené z kvalitných materiálov. Druh obliečok vyberajme aj podľa sezóny, v letných mesiacoch uprednostňujeme krepové alebo saténové obliečky, v zimných mesiacoch voľme flanel alebo teplejšiu bavlnu. Farebne by mali obliečky ladiť so spálňovými textíliami, teda so závesmi, dekoratívnymi vankúšikmi, kobercom alebo kobercovými posteľovými predložkami.

Spálňový nábytok

Posteľ často dopĺňajú nočné stolíky, ktoré plnia predovšetkým funkciu praktickú, avšak vďaka modernému dizajnu dotvárajú celkový moderný spálňový vzhľad. Nočné stolíky je vhodné zhotovovať súčasne s posteľou, pretože by mali ladiť nielen farbou, ale aj materiálom a štýlom. Aktuálnym trendom sú nočné stolíky vyrobené v kombinácii dvoch hlavných a jedného prídavného materiálu. Dizajnovo najvhodnejšou kombináciou je drevo alebo imitácia dreva v spojení so sklenenými čelnými plochami, doplnenými nerezovými úchytkami.

Ak obytný priestor nedisponuje samostatnou šatňou, sústreďuje sa všetok úložný priestor práve do spálne . K tomuto účelu najlepšie poslúži vstavaná šatníková skriňa alebo skriňa zhotovená na mieru, ktorá dokonale vyplní požadovaný priestor. Odtieň šatníkových skríň by mal ladiť s odtieňom postele, za aktuálny trend sa považuje vzhľad imitácie tuzemského tmavšieho dreva alebo drevín exotických. V obľube sú tmavé odtiene typu wenge, gaštanu alebo čerešne, ktoré sa dokonale snúbia nielen so svetlou podlahovou krytinou, ale aj svetlými textíliami.

A podlaha?

Samozrejme by sme nemali zabúdať ani na podlahu. Najpríjemnejšia podlahová spálňová krytina je celoplošný koberec, ktorý je veľmi príjemný a hrejivý na bosú nohu a do spálne skrátka patrí, pretože dokáže vyvolať pocit pohodlia.

Z praktického hľadiska sa však v spálňach čoraz viac objavuje podlaha plávajúca alebo drevená, ktorej údržba je jednoduchšia. Chladnejšie podlahové krytiny môžeme doplniť behúňmi, ktoré umiestnime zboku postele alebo kusovými kobercami, ktoré sú vhodné na umiestnenie takmer kdekoľvek.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS