22/6
Hojdacia sieť zaistí pohodu doma aj na záhrade

Hojdacia sieť zaistí pohodu doma aj na záhrade

22. června 2014 v 07.00 , Bytový textil , Záhradný nábytok

Sponzorované odkazy

Hojdacia sieť alebo tiež hamaka pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Miestni indiáni ich používali, pretože ich oddeľovala od zeme. Tým boli chránení pred živočíchmi, štípajúcimi mravcami, hadmi či dokonca prenášačmi chorôb. Európania sa prvýkrát zoznámili s hamakou, keď ju doviezol Krištof Kolumbus z Bahám. A to už je pekných pár rokov.

Neskôr bola používaná na lodiach, kde nebol dostatok miesta. Hojdacia sieť námorníkom zaistila celkom pohodlný odpočinok. Využívali ju tiež cestovatelia, pretože bola ľahká a skladná. Dnes je hojdacia sieť skôr spojená s odpočinkom a relaxáciou.

Hojdacia sieť dnes

Hojdacia sieť znamená pre každého niečo iné. Pre niekoho miesto pre sledovanie televízie, pre ďalšieho perfektné miesto pre popoludňajšiu siestu či „šlofíka“ na záhrade. Deti ju milujú, pretože na nej môžu vyvádzať a hrať sa.

Existujú rôzne druhy. Ponuka je naozaj pestrá. Môžete si vybrať sieť pre jedného, pre dvoch alebo pre celú rodinu. Ak zatúžite po malej zmene, môžete si zaobstarať závesné hojdacie kreslo.

hojdacie kreslo; zdroj: iqsport.czhojdacie kreslo; zdroj: iqsport.cz

Materiál pre hojdacie siete – vonkajšie aj vnútorné -------------------------------------------------- ----------

Pre hojdacie siete do interiéru sa používa bavlna. Ďalej sa môžeme stretnúť aj s bavlnou, ale v inom prevedení – spletené bavlnené vlákna. Pre hamaky určené do záhrady sa využívajú zmesové látky z polyesteru.

Čo je pre hojdaciu sieť samozrejmosťou je pevnosť, ktorá zaisťuje bezpečnosť. Preto nielen látky pre hamaky, ale tiež koncové závesy musia mať veľkú nosnosť. Väčšinou sa vyrába z nylonu alebo polyesteru.

Ako sieť upevniť?

Sieť možno upevniť do steny pomocou karabíny z pozinkovanej ocele, ktorá sa upevní do steny príchytkou. Siete môžu mať tiež upevňovacie laná, ktoré slúžia na uchytenie medzi stromami. Pre ľahké pohupovanie je určená pružina. Ak dávate prednosť skôr stabilnému upevneniu, vyberte kovové stojany. Existujú aj stojany drevené, ktoré je možné aj zložiť.

hojdacia sieť na záhrade; zdroj: onpira.czhojdacia sieť na záhrade; zdroj: onpira.cz

Pred kúpou premýšľajte

Pri kupovaní sa zamyslite pre koho ju kupujete a kde bude využívaná. Podľa toho voľte veľkosť, nosnosť, materiál aj spôsob upevnenia. S farbou problém nebude, na trhu je ich v ponuke veľa.

Úvodný obrázok: iqsport.cz

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS