30/4
Teflón či klasika?

Teflón či klasika?

30. dubna 2015 v 00.00 , Design , Kuchyne , Riad

Sponzorované odkazy

K zdravému stravovaniu patrí nepochybne aj príprava pokrmov na kvalitnom riade, ktorý nám by vo finiši svojimi nedostatkami náš kladný úmysel nepokazil. Ako vedieť, ktoré je to naozaj naj?

Máme na výber z niekoľkých možností:

  • teflónové riady
  • hliníkové
  • liatinové
  • nerezové
  • smaltované

Teflónové riady

Teflón je jeden z najprogresív­nejších materiálov ponúkaných na trhu. Patrí k termoplastom, konkrétne k polytetraflu­oretylenom. Nie je priamo celým riadom, ale len jeho povrchovou úpravou. Nepriľnavá teflónová vrstva, ktorá oceľové, hliníkové či iné riady pokrýva, vytvára jeho jedinečné vlastnosti. Možno v ňom vyprážať bez tuku, alebo s jednoduchým minimom, navyše odolá teplotám od –70 do 250 °C a nepodľahne ani veľmi silným chemickým čistiacim prostriedkom.

Negatíva teflónu

Mínusom je sklon k mechanickému poškodeniu – konkrétne poškriabaniu. A tu vyvstáva otázka, ako takto poškodený riad môže ovplyvniť jeho používanie? Keďže teflón nie je ani toxický, ani sa nerozkladá, nemal by snáď ani odlúpnutý a napríklad zjedený kúsok byť škodlivý. Ak teda nie je ostrý a nepoškodí tráviaci trakt.

Ďalším problémom poškriabaného teflonového riadu je jeho údržba. Nepoškodený je vhodný aj k očiste v umývačke, avšak čo ten poškodený? Nezačnú sa kúsky pri dôkladnom umývaní s čistiacimi prostriedkami odlupovať ešte viac? Jediným riešením je taký riad v umývačke neumývať, a ak máme obavy z ostrých kúskov – ani ďalej takto poškodený riad nepoužívať.

Náhradka teflónu

Lepšou náhradou teflónu začína byť thermolon, ktorý sa ani pri teplotách nad 260 °C nerozkladá a neuvoľňujú sa toxíny fluórových výparov (a neobsahuje ich) ako teflón. Navyše je veľmi odolný voči mechanickému poškodeniu, konkrétne poškriabaniu.

Hliníkový riad

Bol dlhoročným spoločníkom mnohých gazdiniek aj domácností. Z hliníka sa vyrábal takmer všetok riad. Bol lacný, ľahký, jednoducho a ľahko udržiavateľný. Veľké mínus ale vznikalo pri príprave kyslých aj slanších surovín a jedál. Pri nich dochádzalo k nadmernému uvoľňovaniu hliníka z riadu, čo bolo nebezpečné pre ľudské zdravie. Hliník je totiž toxický pre nervovú zostavu. Preto ho v súčasnosti nahrádzajú lepšie a kvalitnejšie materiály. V kuchyni nám zostala len hliníková fólia, využívaná na pečenie (kde sa kyslé zložky neuvoľňujú), alebo na balenie a skladovanie hotových potravín.

Smalt

Je ako teflón povrchovou úpravou riadu. Tento sklovitý povlak sa na riad natavuje pri teplote až 500 °C. Použitie aj údržba je príjemné a jednoduché. Nevýhodou je jeho krehkosť a tým malá odolnosť voči mechanickému poškriabaniu a otlčeniu. Potom je nebezpečenstvo, že sa jeho kúsky budú drobiť a dostanú sa do pokrmov alebo spracovaných potravín. Z týchto kúskov sa uvoľňujú spojivá a čiastočky železa, ktoré sú toxické a znehodnotia nám jedlo. Poškodený smaltový riad radšej ďalej nepoužívame.

autorkaautorka

Nerezové riady

Riad z kvalitnej nerezovej ocele je elegantný, má dlhú životnosť, patrí k nerozbitným a nehorľavým typom, veľmi odolný je ale aj voči korózii, pachom a mechanickému poškodeniu. Rovnako dlho drží teplo a je ľahko umývateľný. Nerezový riad v podstate nemá žiadne negatíva (hovoríme ale o riade z kamenných obchodov, nie o tom „rádoby“ nerezovom z tržníc).

Liatina

Liatinový riad je vyrobený zo zliatiny železa s uhlíkom, bez akejkoľvek povrchovej úpravy. Je to veľmi ťažký a masívny riad, ktorý má mnohé pozitíva. Predovšetkým veľmi rovnomerne rozvádza a udrží teplo, čím šetrí energiu. Tiež je skutočne vysoko odolný, využiteľný ako na varnej doske, tak v rúre, (bez ohľadu na druh energie). Príprava pokrmu v ňom môže byť za použitia tuku alebo úplne bez neho. A nakoniec – riad z liatiny je tiež úplne zdravotne bezchybný.

Ďalšie druhy

K tomuto zoznamu možno priradiť aj ďalšie – menej početné druhy riadu ako:

  • železný
  • mosadzný
  • medený

S nimi sa dnes v kuchyni príliš nestretneme, preto sa zmieňujeme len okrajovo. U tohto riadu dochádzalo k uvoľňovaniu zložiek z nich a veľkej strate vitamínov z pripravovaných pokrmov, preto sa ich výroba postupne odbúrala.

Sumasumárum

Z našich prieskumov vyplýva, že v hitparáde by na čelnom prvom mieste bezkonkurenčne zvíťazili a zaslúžene si prvé miesto svorne rozdelili len dva druhy riadu:

  • nerezový
  • liatinový

Pretože z celého zoznamu sú to jediné druhy riadu, ktoré nemajú žiadne zápory a nie sú pre nás v žiadnej situácii akokoľvek nebezpečné.

Úvodný obrázok: autorka

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS