15/7
Krásny a atypický dizajn riadu - od Bregana a Gurudi

Krásny a atypický dizajn riadu - od Bregana a Gurudi

15. července 2015 v 00.00 , Bytové doplnky , Design , Hotely , Riad

Sponzorované odkazy

Bez riadu by kuchyňa nebola úplná, a vôbec by s jeho absenciou nemohla fungovať. Lenže v súčasnosti nejde už len o samo účelný riad, ale aj o jeho formu, vzhľad a dizajn tak, aby bol praktickým, elegantným úžitkovým aj dekoratívnym predmetom.

Doma máme každý nespočetné množstvo šálok, hrnčekov a tanierikov, ale len z toho určitého nám chutí najviac. Sú to staré kúsky, nemoderné alebo úplne ultramoderné? To je obojaké, sú to jednoducho malí obľúbenci, ktorí nám spríjemňujú a uľahčujú každodenný život. Na túto strunu sa rozhodli zahrať aj súčasní dizajnéri riadu, a ako predlohu k svojim návrhom si vzali oblasti, ktoré by sme nečakali.

yankodesign1/Flickr.comyankodesign1/Flickr.com

Inšpirované vesmírom

Návrhári predmetov pre kuchyňu, konkrétne riadu, siahajú pre inšpiráciu do všetkých sfér, napríklad aj do vesmíru. Vyvážajú eleganciu a krásu na báze tvarov solárnej techniky, lunárnych fáz, samotného zatmenia mesiaca aj slnka, tvarov ako napríklad špirály, ktoré v tomto vesmírnom svete sú všadeprítomné. Alebo si berú k predlohe ďalšie geometrické obrazce, či tradičné elementy prírody – oheň, vodu, zem a vzduch.

yankodesign3/Flickr.comyankodesign3/Flickr.com

Takto postupovali v poňatí svojho riadu aj dizajnéri Deunor Bregana a Anne Ibanez Guridi z Ateliéru Laia a kolekciu porcelánu nazvali „O Luna“. Každá jednotlivá položka, každý kúsok tohto riadu, je navrhnutý s precíznou eleganciou až do detailu. Inšpiráciou sú prúdenie a víry vody, špirálovité pohyby pri zachytení svetla a tieňa v zatmenia a hra svetiel s tieňom. Charakteristická je potom vzdušnosť tvarov, ale tiež krehká a vkusná zemitosť dizajnu.

yankodesign4/Flickr.comyankodesign4/Flickr.com

Všetko na týchto kúskoch limitovanej kolekcie je nádherné a úplne premyslené. Snaha o dosiahnutie rovnováhy v elementoch prírody sa podarila návrhárom na jednotku. Bol vytvorený naozaj originálny súbor riadu, v ktorom je prekonfigurovaný mnohý jedinečný a geniálne jednoduchý tvar i rozmer.

yankodesign2/Flickr.comyankodesign2/Flickr.com

Ateliér Laia je chorvátskeho pôvodu, vznikol v roku 1996 so zameraním na dizajn interiérov, grafický a priemyselný dizajn spojený s kulinárstvom, jeho kultúrou a podnikaní v ňom. Zakladateľom je D. Bregana a až po roku 2008, keď spoločne so spolutvorkyňou AI Gurudi získal cenu Art Directors Club of New York (za návrh Sphere pre reštauráciu Mugaritz), sa dizajnérka stáva jeho spoločníkom tiež v ateliéri Laia.

Efektne jednoduché

Deunor Bregana je uznávaným špecialistom a návrhárom v oblasti gastronómie a organizuje aj semináre zamerané na túto tému. Okrem kolekcie porcelánu Ó Luna v roku 2013 vytvorili spolu s Anne Ibanez Gurudi ďalšie dve – Tabula a Linney vlani a tento rok, ktoré si získali medzinárodné uznanie a používajú sa v mnohých reštauráciách a hoteloch sveta, či už je to slovutný extravagantný Paríž, hektický Washington, pulzujúci New York, orientálne Tokio, emotívne Miláno, vášnivý Madrid, veselé Miami alebo konzervatívny Berlín. Všade sa s úspechom kolekcie ateliéru Laia uplatnili.

Vyzerá to, ako by aj samy veci okolo nás a v našich domovoch mali svoju povahu. Zhotovili ich totiž ľudia, a oni vyžarujú do sveta to, čo do nich vložili. Z gastronomických produktov dvojica návrhárov Bregana – Gurudi, vyžaruje pokoj, opravdivosť aj príjemnú vyrovnanosť.

Zdroj foto: Yankodesign/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS