2/10
Umenie českého skla: Triennale Milano

Umenie českého skla: Triennale Milano

2. října 2017 v 15.45 , Bytové doplnky , Design , Kuchyne , Riad , Sklo

Sponzorované odkazy

Poďte s nami zažiť dotyk a príbeh českého skla. Umenie českého skla prebehne v dňoch 3.-8. októbra 2017 na výstave Triennale Milano.

Sklo má v Česku veľmi dlhú tradíciu. Sú v ňom skombinované trendy súčasného dizajnu a neustálych inovácií. Výstava Triennale Milano ukazuje prehľad o tomto významnom a, zakorenenom priemysle v českej tradícii cez vybrané sklárske práce. Ponúkame vám ochutnávku.

Ondine, Jiří NovotnýOndine, Jiří Novotný

Ondine: Krištáľovo čistá

Autor produktov Jiří Novotný poňal celú zostavu (karafu a dva poháre) z fúkaného bezolovnatého českého krištáľu ako nielen elegantný, ale predovšetkým praktický kúsok pre váš domov. Obe poháre sú štósovateľné do seba a do hrdla karafy. Na výber máte z dvoch veľkostí vo variantoch Pure a Twist. Oproti čírej Pure využíva Twist optického kúzla starej techniky tzv. rebrovania. Zvonku sú steny dokonale hladké, ale vo vnútri sa odohráva hra špirál. Tie zmiznú akonáhle karafu a poháre naplníte vodou. Karafa má výšku 230 mm a pojme 850 ml nápoja. Objem pohára je 250 ml.

SRDCE, Lukáš UrbanecSRDCE, Lukáš Urbanec

SRDCE: Made in love

Tu je autorom Lukáš Urbanec, ktorý sa na svoje kúsky inšpiroval zovretými dlaňami (ako pre misku na vodu), kedy vzniká tvar srdca. Rovnako ako na hladine, ktorá tento symbol odhalí, keď sa miska SRDCE naplní. A pretože tvarovo miska zapadá do dlaní, tak sa nielen príjemne drží, ale tiež má symbolický význam – môžete niekomu dať svoje srdce. Obdarovaná, alebo obdarovaný si potom môže dlane zahrievať teplým čajom, alebo polievkou. Miska sa hodí aj na studené pokrmy, rovnako ako príjemná dekorácia – prázdna či s obsahom (napr. pačuli). Porcelánová miska má objem 400 ml, priemer 150 mm a výšku 80 mm.

LOVES ME, Gabriel VlachLOVES ME, Gabriel Vlach

LOVES ME: Má ma rád, nemá ma rád…

Autor Gabriel Vach tvrdí, že LOVES ME nie je len hrnček, je to hra a môže to byť aj Vaša malá veštiareň. Čítať môžete zo šiestich rôznych ornamentov, ktoré sa ukrývajú zospodu. Proti svetlu je to ako pozerať sa do kaleidoskopu, alebo do okna katedrály. Inokedy niečo vyjaví čipka z čajovej alebo kávovej usadeniny, ktorá sa utvorí vo vnútri. Pomocou hrnčekov je možné navyše vykúzliť nádherné sušienky, alebo vianočné pečivo, keď sú použité ako zdobítko / pečiatka na vytláčanie vzoru pečiva. Tak sa z LOVES ME stanú najpoužívanejšie hrnčeky u Vás doma. Porcelánové hrnčeky majú 250 ml s priemerom 90 mm a výškou 75 mm.

CIBULKA, Antonín TomášekCIBULKA, Antonín Tomášek

CIBULKA: Jar doma

Na jar doma sa môžete tešiť a mať ju pritom v zime s Antonínom Tomáškom a jeho CIBULKOU čo je pôvabná vázička, z ktorej môže vyrastať ako jedna kvetina, tak drobné trsy. Keď odkvitnú, CIBULKA môže zdobiť Váš interiér až do doby, než prídu kvety nové – rovnako ako cibuľky čakajúce v krajine na jar. Tenký porcelán a jemné krivky podčiarkujú jej krehký výzor. Vďaka svojmu guľovitému tvaru však pojme dosť vody na to, aby bola dostatočne stabilná. Porcelánová CIBULKA má na 200 ml s priemerom 90 mm a výšku 130 mm.

SUPER BOWL, Iva Tattermuschová, Štěpán Skalský a Antonín TomášekSUPER BOWL, Iva Tattermuschová, Štěpán Skalský a Antonín Tomášek

SUPER-BOWL: Každodenná výhra

Autori Iva Tattermuschová, Štěpán Skalský a Antonín Tomášek ponúkajú pre polievky, kaše, šaláty, ranné granule alebo ovocie multifunkčnú porcelánovú misku „tak akurát“. Len jej nôžka vám pripomína, že držíte niečo ako osobnú trofej. Červený „ReDesign“ dna navrhol Antonín Tomášek . Porcelánová kráska má objem: 600 ml, priemer 170 mm a výšku 70 mm.

PAAR, Karolína a Pavol žihľavy a kolektív autorovPAAR, Karolína a Pavol žihľavy a kolektív autorov

PAAR: Od párov pre páry

Autori Karolína a Pavol Kopřivovi a kolektív autorov tvrdí, že dobré víno nikdy nepijete sami. Navrhli pohár pre pitie vína pre dvoch. Desať tvorivých a partnerských párov potom vlastným osobitým spôsobom prinútilo dvojice pohárov komunikovať. K príležitosti Designbloku tak vznikla výstavná séria signovaných, ručne fúkaných a pieskovaných párov pohárov. Edícia PAAR nikdy neprekročí náklad 30 párov od každej autorskej dvojice. Poháre z bezolovnatého krištáľu majú každá objem 100 ml a výšku 220 mm.

Čo poviete? Nie sú kúsky z českého skla a porcelánu nádherné?

TABLO

Je spoločnosť zaoberajúca sa dizajnom, sídliaca v Prahe. Česko ponúka vysoko kvalitné suroviny pre výrobu „bieleho zlata“, slávneho porcelánu a krištáľu. TABLO sa zameriava na prezentáciu exkluzívnych návrhov súčasných predmetov vrátane návrhových činností a to od idey, cez tvorbu až po prototypy, výrobu a riadenie výroby a dodávky. Väčšina portfólia objektov TABLO je vyrábaná z porcelánu a skla vďaka českým prírodným zdrojom, vďaka dlhej tradícii výroby skla a porcelánu.

Zdroj foto: Tablo

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS