9/7
Očarujúci kus nábytku

Očarujúci kus nábytku

9. července 2018 v 00.00 , Design , Nábytok , Stoličky

Sponzorované odkazy

Je jednoduché, aby stoličky len stáli, a boli klasickou súčasťou interiéru, de facto len kusom nábytku vo svojom okolí. Svetelná stolička je ale iná – čarovná. Dúhová a priehľadná stolička z neobvyklého materiálu púta pozornosť všade, kde sa objaví. Zatiaľ je to len prototyp návrhu, avšak veľmi vydarený.

Nie je len obyčajnou stoličkou, o tom niet pochýb len keď sa na ňu pozriete. Priesvitná dúhovo sfarbená stolička je malým kúzlom, ktorý jej kradne pozornosť, je provokujúcou myšlienkou a tiež by sa mohla stať nepochybne zaujímavou súčasťou nábytku, ktorý vyniká osobitosťou a originalitou voči svojim konkurentom.

Čo to je za materiál?

Konštrukcia je jasná, tá je z kovu. Ale sedadlo a hlavnú časť stoličky tvorí spojenie dvoch prvkov v jeden kompaktný materiálový kus. Je to dichroický film, ktorý rozptyľuje a odráža svetlo. Ten je pripojený (natavený) k priehľadnej doske, ktorá je vyrobená z polykarbonátu. Kombinácia týchto dvoch materiálov je skutočne fascinujúca, pretože svetlo v ňom sa stáva dúhovou farbou.

A keď sa potom polykarbonát s dichroickým filmom upraví do správneho tvaru, sformuje a upevní na základnú konštrukciu, je z toho očarujúci kus nábytku. Vizuálny efekt je neskutočný, podčiarknutý stále sa meniacim vzhľadom vďaka tomu, ako na stoličku dopadá svetlo a ona ho odráža. Farby sa menia v závislosti na polohe a smeru zobrazenia, a tak môžete zažiť rôzne farby svetla, nielen jedno.

Vplyv svetla a dúhové hranie

Zakaždým ako sa usadíte a v stoličke pohybujete, je sfarbenie iné. To je dané dopadom sveta na plochu priesvitného materiálu. A tak sama stolička ožíva krásnou šou farieb, ktorá vás vždy znovu a znovu zaujme. Svetelná stolička je skutočne úžasný kus umeleckého nábytku, ktorého sa nemôžete nabažiť.

Autorom návrhu svetelnej stoličky je nadaný mladý návrhár a vedec Taehwan Kim z Kórey. Za svoju svetelnú stoličku bol ocenený prvým miestom na K-Design Award 2018. Snáď sa dočkáme výroby a možnosti stoličku aj u nás využívať. Táto dúhová a zdanlivo krehká stolička má niečo do seba.

Ako stolička vznikala mrknite na video tu .

Zdroj foto: Yankodesign

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS