12/3
Posvieťte si na to!

Posvieťte si na to!

12. března 2019 v 06.45 , Bytové doplnky , Design , Svietidlá

Sponzorované odkazy

Svetlo je pre naše telo a organizmus dôležité. Pretože ak je ho málo, je to zle, ale keď ho je veľa, tiež to nie je optimálne. Hovorí sa, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Človek je neustále vystavovaný najrôznejším vplyvom životného prostredia. A primeraná a správna miera svetla v prípade osvetlenia v domácnosti, je pre zdravie dôležitá. Tak si na to posvieťte!

Prirodzené denné svetlo dostávame od prírody akosi spontánne, striedavo s tmou v noci. A toto svetlo má vplyv na tvorbu vitamínu D v našom tele aj na dobrú obranyschopnosť organizmu. Striedanie svetla a tmy zase ovplyvňuje naše životné cykly a fungovanie v správnom biorytme.

V domácnosti je svetlo bežnou súčasťou našich domovov, máme ho vďaka oknám a malým okienkam. A keď nie je dostatok prirodzeného svetla, vypomáhame si tými umelými. Medzi nimi sú kúsky dobré, zlé, štýlové aj gýčovité. A to ako medzi stropnými a nástennými, tak medzi stojacimi a stolovými svietidlami.

Dnes vám dáme tip na aktuálny trend v stolových lampách, ktoré patria po stropnom osvetlení k tým najvyužívanejším typom osvetlenia v domácnosti. Tým tipom je dizajnová lampička talianskeho pôvodu, ktorá je síce stará a pôvodom až zo šesťdesiatych rokov, ale dnes vlastne nová vďaka redizajnu značky Artemide.

Artemide Dalum

Stolná lampa Dalum je minimalistická lampička príjemného a jednoduchého dizajnu. Navrhol ju v šesťdesiatych rokoch taliansky priemyselný dizajnér Vico Magistretti. V roku 2005 prišla slávna talianska značka Artemide s reedíciou tejto lampičky v originálnom dizajne. Retro štýl stolnej lampy aj jej tvary boli zachované a na novo je ponúkaná v niekoľkých farebných prevedeniach.

Nepriehľadná čierna a biela, priesvitná oranžová a červená. Nepriehľadný variant môže mať namontovanú žiarovku E14 až o výkone 40 W, priesvitná potom žiarovku E14 s výkonom 25 W. Rozmery stolovej lampičky činia 184 × 184 × 260 mm a je vyrobená z termoplastu. Dodávaná je v papierovej krabici a bez žiarovky za cenu 93 € pre nepriehľadné verzie a pre priehľadné za 118 €.

Dizajnér Vico Magisteretti

Vico Magistretti bol slávny taliansky produktový a interiérový dizajnér aj architekt. Za svoj pestrý a zaujímavý život navrhol mnoho nevšedných, zaujímavých aj legendárnych produktov nielen pre značku Artemide, ale aj iné. Spomenúť môžeme napríklad značku Flou a De Padova, ale je ich oveľa viac.

Artemide

Značku Artemide založil Ernesto Gismondi a Sergio Mazza. Ich špecializáciou je práve osvetlenie. Za tých niekoľko rokov, čo firma funguje, sa stala veľmi známou predovšetkým niekoľkými lampami, z ktorých vyniká práve Artemide Dalum.

Zdroj foto: Designbuy.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS