24/1
Pergoly zväčšia obytný priestor a presťahujú nás na záhradu

Pergoly zväčšia obytný priestor a presťahujú nás na záhradu

24. ledna 2020 v 20.30 , Domy

Aj na Slovensku sme si zamilovali letné bývanie na záhrade, či aspoň na terasách svojich bytov. S modernou pergolou si to užijete od jari až do neskorej jesene.

Leto pod pergolou

S pergolou svoje bývanie rozšírime o ďalšie priestory. Už nemusíte pristavovať. V lete stačí vyjsť von a pod pergolou si navaríte, po obede pospíte, môžete tu relaxovať, ale tiež pracovať. Užijete si tu slnečný deň, avšak slniečko vás nebude obťažovať svojou silou. Pergoly s kvalitným tienením, často odsúvateľným či sklápacím, umožňujú prostredie pergoly meniť podľa aktuálnej potreby. Kvalitné exteriérové pergoly sa vyrábajú z dreva, alebo z hliníku. Už nemajú len tradičné tvary. Môžu byť taktiež hypermoderné s čistými líniami. Tie ocení každý, kto preferuje modernú architektúru.

Pergoly môžu byť na záhrade opreté o stenu domu, ale hodia sa aj na terasy domov či bytov. Stena však nie je nutná. Ak chcete, dajú sa umiestniť tiež do otvoreného priestoru, teda kľudne do centrálnej časti záhrady.

Najpôsobivejšie sú pergoly vedľa záhradného jazierka

Ďalším trendom záhrad sú jazierka. Budujeme ich s filtráciou, i ako prírodné biotopy bez nej. Niekomu stačí malé jazierko, iní z nás budujú poctivé rybníčky nad 50 m2. Voda je skvelým relaxačným prvkom v záhrade, a to aj keď ide o jazierko, v ktorom sa nevykúpeme. Zlepšuje klímu v záhrade a je skvelá na prilákanie rôzneho hmyzu a ďalších živočíchov na záhradu. Je tiež zdrojom vody pre vašu domácu mačku či psa, ktorým tak v lete nemusíte neustále plniť misky s vodou. Bežne dajú zvieratá prednosť vode z jazierka. A i tomu ho musíme prispôsobiť.

Jazierko by však nemalo byť zdrojom permanentnej práce. Špatne navrhnuté a vybudované bude neustále špinavé, vytvoria sa v ňom riasy a neprežijú rybičky. Ale problém môžeme mať i pri vhodne založenom jazierku. Ideálne je hneď na začiatku zakúpiť štartovacie baktérie do jazierka. Ide o filtračné baktérie, ktoré naštartujú biologické procesy v jazierku. Tieto mnohodruhové baktérie prinesú jazierku život. Aplikovať mikroorganizmy v podobe štartovacích baktérií je vhodné nielen do novo založeného jazierka. Ideálne je ich pridať do vody aj vždy po zime.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS