7/7
Ako pripraviť chatu na leto?

Ako pripraviť chatu na leto?

7. července 2020 v 00.00 , Domy

Leto strávené na chate stále patrí medzi tie najobľúbenejšie spôsoby, ako tráviť prázdniny na Slovensku. Na čo nezabudnúť pri príchode, odchode a počas pobytu na chate?

Skontrolujte celkový stav chaty

Počas leta je ideálne vrhnúť sa na úpravy a vylepšenia chaty. Ako prvé sa zamerajte na stav strechy. Skontrolujte, či je stále v dobrom stave, vyčistite rýny a odkvapy. Ak máte krb, nezabudnite na jeho kontrolu a prípadné vyčistenie dymovodu odborníkom. Prejdite aj pôjdu, či sa vám tam cez zimu neusídlila kuna alebo iný živočíšny podnájomník. Skontrolujte okná a dvere.

Poriadne vyvetrajte

Jedna z prvých vecí, ktoré je dobré ihneď po príchode na chatu urobiť, je poriadne vyvetrať. Ak máte na chate miesta, kde sa môže dariť plesniam, tak tieto miesta skontrolujte. Starostlivo upracte pod posteľou aj za chladničkou a skontrolujte, či sa tam pleseň nerozšírila alebo sa tu neusadil nejaký hmyz.

Nech z chaty nie je sauna

So stúpajúcimi vonkajšími teplotami stúpajú aj teploty v celej chate. Ideálne je teda myslieť na vonkajšiu tieniacu techniku, ktorá pasívne interiér ochladí. Stále obľúbenejšie sú medzi slovenskými chatármi vonkajšie rolety a žalúzie. Vonkajšie žalúzie ponúkajú oproti roletám tú výhodu, že je možné ich naklopením regulovať množstvo svetla, ktoré do interiéru vpustíte. Naopak rolety poslúžia lepšie v čase, keď na chate nie ste, pretože budovu lepšie chránia pred extrémami počasia a sú prekážkou zlodejom, ktorí by sa chceli do chaty dostať.

Chatu zabezpečte

V lete začnete na chatu privážať kosačky a ďalšie drahé náradia. Nasťahujete na chate elektroniku, ktorú ste preventívne na jeseň odviezli. Ak chodíte v lete na chatu nepravidelne, môžu to zlodeji využiť. Preto investujte do kvalitného zabezpečenia vo forme mohutných zámkov, prípadne elektronického zabezpečovacieho systému. Ak zvolíte vonkajšie rolety, môžete ich automaticky zatiahnuť a vytiahnuť, aj keď na chalupe nebudete. Zlodeji potom nevedia, či sú majitelia cez týždeň na chate alebo nie, ak vidia striedavo vytiahnuté a stiahnuté rolety.

Snažte sa vzbudiť dojem, že sa na chate stále niekto nachádza.Snažte sa vzbudiť dojem, že sa na chate stále niekto nachádza.

Užitočné rady:

Čo urobiť pred odchodom z chaty?

Snažte sa vzbudiť dojem, že sa na chate stále niekto nachádza. Chalupa s trávou vysokou po kolená a uschnutými kvetinami môže byť pre zlodeja signál, že na chate dlho nikto nebol. Poproste suseda, nech vám poleje kvety a pred odchodom chatu aj záhradu upracte a pokoste trávnik.

Nepomáhajte zlodejom. Upracte všetko náradie, ktoré by prípadným zlodejom mohlo uľahčiť vniknutie do chaty. Uložte kladivá, hrable, čakany a schovajte všetky možné železné tyče.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS