24/5
Ako sa vyhnúť nedostatku energií?

Ako sa vyhnúť nedostatku energií?

24. května 2024 v 00.00 , Domy

Lacné a dostupné energie nie sú samozrejmosťou. Aj nedávna história je plná príkladov, kedy skokovo rástla cena elektriny, zemného plynu či ropy, prípadne tieto komodity boli k dispozícii vo veľmi obmedzenom množstve.

V posledných cca 5 dekádach sme boli svedkami niekoľkých prípadov, keď sa energetické komodity stali prostriedkom presadzovania politického tlaku, náhodne:

  • Ropné embargo (1973)
  • Iránska revolúcia (1979)
  • Obmedzenie dodávok zemného plynu z Ruska (2009)
  • Obmedzenie dodávok zemného plynu z Ruska (2014)
  • Sankcie na zemný plyn z Ruska / obmedzenie dodávok zemného plynu z Ruska (2022)

Zvýšené výkyvy v cenách energií sme potom mohli pozorovať aj v čase ekonomického oživenia, ktoré nasledovalo po odznení pandémie COVID-19 (počas pandémie došlo k obmedzeniu kapacít na výrobu energií, čo sa následne prejavilo ich nedostatkom).

Realitou sú aj výkyvy cien energií spôsobené zmenami klímy, napr.:

  • Nedostatočné množstvo vody na chladenie jadrových elektrární vo Francúzsku a Nemecku, čo malo za následok rast cien elektrickej energie.
  • Silné záplavy v Indonézii, Austrálii a Číne v roku 2021, ktoré mali za následok celosvetový nárast cien uhlia.
  • Silné suchá v Španielsku a Portugalsku v roku 2022, ktoré mali za následok znížený výkon vodných elektrární a potrebu zvýšených dodávok zemného plynu a elektriny zo zahraničia, čo vytváralo tlak na cenu týchto komodít.

Vyššie uvedené udalosti nám ukazujú, že nízka cena a dostupnosť energetických komodít nie sú samozrejmosťou, a je s nimi treba nakladať maximálne efektívne. Pokiaľ ide o výrobu tepla, teplej vody či chladu pre domácnosti, riešenie ponúkajú tepelné čerpadlá, ktoré sú schopné vyrobiť 3 – 6 násobok energie spotrebovanej pri svojej prevádzke. Zároveň, tepelné čerpadlá odoberajú energiu na výrobu tepla, teplej vody či chladu zo svojho okolia, konkrétne geotermálnej energie a vonkajšieho vzduchu, obe tieto komodity sú pritom k dispozícii zadarmo v neobmedzenom množstve.

Zdroj obrázku: tomertu / stock.adobe.com

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS